Om

Om bloggen

Primalisten är i första hand en blogg med inriktning på kost, näring, träning och hälsa. Utgångspunkten är att vi människor, precis som allt annat levande, mår bäst av att leva nära de förhållanden vi anpassats för under vår mångmiljonåriga utveckling. Innebär det att vi ska bosätta oss i grottor och äta enbart det vi själva kan jaga eller samla in från naturens skafferi? Nej, men vi gör oss själva en stor tjänst om vi inser att vårt genetiska arv påverkar oss i lika hög grad som det påverkar resten av världens arter. Biologiskt sett är människan inte upphöjd på något vis, och även om vi är ganska anpassningsbara varelser så har det stor betydelse för dagens befolkning hur våra förfäder spenderade sin vardag. En bra utgångspunkt i frågor om kost, motion och levnadsvanor är alltså att vara uppmärksam på vad vi levt med, anpassat oss till och frodats av i alla tider, vilket ger oss en förståelse för att det här med mat, träning, övervikt och sjukdomar kanske inte är så komplicerat som vi lärt oss att tro, i alla lägen
Inläggen rör allt från vetenskapliga artiklar och nya forskningsrön till min egen syn på träning, kost och goda recept. Delar av bloggen är alltså mer personlig utan att för den skull totalt avvika från ämnet.
Det finns en rejäl mängd värdefull information där ute om kost, forskning, träningsteori och livsstil ur ett paleolitiskt perspektiv. Doktorer, forskare, kockar, fitnessexperter och glada entusiaster delar generöst med sig av sitt kunnande på nätet, i böcker och artiklar. Primalisten är en blogg som inspireras av dessa människor, och syftet är att sprida informationen vidare till svenska läsare. Jag som skriver är på intet vis någon expert, men jag är under ständigt lärande och jag strävar hela tiden efter att ha ett öppet sinne för ny information och inte låsa mig fast vid teorier som bekräftar mina egna åsikter. Förhoppningen är att jag själv utvecklas i takt med att bloggen gör det. Är det något jag vet så är det att ingen vet allt, men uppenbart är i alla fall att människans hälsa aldrig har varit sämre än idag, så någonting gör vi uppenbarligen väldigt fel, och jag personligen är övertygad om att den första och viktigaste insatsen för att vända trenden är att sprida information om hur vi kan förändra våra kostvanor och justera vår livsstil.

Om mig

Pennan bakom Primalisten hålls av en man i gyllene 30-års åldern, bosatt i den mysiga kuststaden Kalmar där jag jobbar i kronans tjänst inom det statliga underverk som kallas Polisen. Ursprungligen kommer jag från Hedemora i södra Dalarna men flyttade därifrån till Uppsala år 2005, ungefär samtidigt som alla andra i min ålder lämnade stan för att söka lyckan på annat håll.
Jag snubblade över det här märkliga stenålderskonceptet i början av 2010 då jag precis avlagt ett heligt nyårslöfte om att börja leva nyttigare. Till en början kom jag in på LCHF och lågkolhydratkost, något som jag följde under några månader och för första gången på länge kunde ana konturerna av en magruta eller två. Senare snöade jag in mer och mer på en paleolitisk livsstil efter att ha läst framför allt Mark Sisson, och sedan dess har intresset flammat upp ordentligt och jag lär mig ständigt mer i ämnet.
För den stora massan skulle jag se en ljusare framtid om alla fick lära sig mer om framför allt kostens enorma betydelse för vår hälsa, utan att för den skull behöva lägga någon större betoning på människans ursprung. Personligen inspireras och fascineras jag däremot av hela atmosfären kring den gemenskap som uppstått kring ursprunlig föda, träning i det fria och allt annat som kan härledas till våra förfäder. Lite paleoromantik om man så vill. Som läsare behöver du däremot inte ägna en enda tanke åt själva stenålderskonceptet, utan se istället det logiska, vetenskapligt bevisade och anekdotiskt beprövade i de rekommendationer jag lägger fram på bloggen.
Personliga intressen utöver den här bloggens huvudinriktning är bl a crossfit, fridykning, geocaching, fotografering, matlagning, resor, investering m.m.
Man skulle även kunna se hela den här bloggen som ett resultat av min 30-årskris.

Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: