Introduktion

INTRODUKTION, MÅL & SYFTE
Majoriteten av oss har möjlighet att ta ut svängarna med maten en hel del i vår vardag utan att det påverkar oss negativt i någon större utsträckning, och därför vill jag påpeka att syftet med den här utmaningen INTE är att du aldrig ska få avnjuta en créme brûlée igen, eller sippa på en piña colada. Nej, syftet är att du efter en månad ska få känna och se effekterna av att faktiskt eliminera alla de vanligaste bovarna i kostdramat, då många av oss reagerar negativt på sådant som vi kanske inte ens hade tänkt på. Den där uppblåsta magen, ständigt återkommande huvudvärken, knarrande lederna eller oförmågan att fokusera kanske är så subtila att vi inte tänker på dem från dag till dag. Möjligheten är dock stor att orsaken är relaterad till din kost och till din livsstil.

Genom att under en tid bara ge din kropp den mest näringsrika maten, med så få problematiska proteiner, inflammationsfrämjande fetter, överflödiga kolhydrater och hungerstimluerande tillsatsämnen som möjligt ger du din kropp möjligheten att återhämta sig och återfå sin hormonella balans. Det leder till att din kropp själv kommer kunna tala om för dig när du verkligen är hungrig och när du har ätit tillräckligt. Detta genom att utesluta mat som på konstgjord väg framställts för att påverka oss att vilja äta ännu mer. Du kommer även ställa om kroppen till att effektivt använda dina lagrade fettdepåer som bränsle istället för att vara beroende av konstant tillskott av kolhydrater.

Du kommer alltid få höra motstridiga råd om vad som är häslosamt att äta, och det allra bästa sättet att ta reda på sanningen för din egen kropp är att testa själv. Är du nyfiken, så lägg för övrigt gärna en månad på att bara äta veganmat, eller provkör flygvärdinnedieten om du är tror att det kan vara något för dig. Den här utmaningen handlar dock om s.k. stenålderskost, vilket är den typ av mat som jag själv är övertygad om är den bästa för de allra flesa av oss. Den kost som människans matsmältningssystem genom sin evolution är bäst anpassad till.

Du kommer upptäcka att det är en hel del som du ska undvika att stoppa i dig under utmaningen, men oroa dig inte, du kommer aldrig behöva gå hungrig. Det här handlar inte om kalorirestriktion på något vis, utan du ska äta dig mätt vid varje måltid, utan att för den skull bli totalt förstoppad. Jag säger inte att den kommande månaden kommer gå som en dans på rosor. Du kommer troligtvis känna ett enormt sug efter en viss typ av mat ibland, eller du kanske kommer känna en del stress över att behöva laga mat hemma då det sällan finns något vettigt att köpa ute på restaurang.

Det är ju inte för intet som det kallas för utmaning, men se till att ha roligt och lära dig något under resans gång. Förberedelser och lite planering är nyckeln till att nå hela vägen fram, samt en målmedveten inställning att lyckas. Faktum är att det inte är någon annan än du själv som bestämmer vad du stoppar i ansiktet, så se till att ha självdisciplin nog under en månads tid att helt och hållet säga nej till godis, skräpmat och liknande.
Alla kan klara det här under en månad. Den går snabbare än du tror!


Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: