Förberedelser

Du kanske är ivrig i galoscherna och vill kasta dig direkt in i utmaningen? Det är helt okej. Riktigt bra inställning!
Det finns inget som hindrar dig från att göra det, men mitt tips är ändå att först läsa genom hela utmaningen, för att få ett grepp om vad det handlar om. Det tar inte lång tid.
Allra först bör du läsa genom den här sidan, där du får information om hur du kan förbereda dig för att månaden ska flyta på så smidigt som möjligt.

RENSA KYL & SKAFFERI
Om övriga familjemedlemmar inte är med på paleotåget så kommer de säkerligen skrika rakt ut nu, men faktum är att om onyttigheterna inte ens finns kvar i skafferiet så är chansen förstås mycket större att du undviker att äta dem. Därför bör du förbereda dig genom att plocka bort allt som ska undvikas under utmaningen. Behåll den trevliga stämningen i familjen genom att be om att åtminstone få lägga den mindre nyttiga maten på en egen hylla i kylen, eller tvärtom, att ha ett par hyllor som enbart är dedikerade till dig själv och som du vet innehåller bra mat. Det allra bästa är förstås om hela familjen vill delta i utmaningen, så kan ni stötta varandra.

Vad är det då som ska rensas ut?

 • All uppenbar skräpmat som chips, godis, kakor, läsk och frysta pizzor.
 • Alla spannmålsprodukter som bröd, mjöl, pasta, ris, gryn och majs.
 • Alla baljväxter som bönor, linser, ärter och sojaprodukter.
 • Alla sockerprodukter som strösocker, honung, sirap och artificiella sötningsmedel.
 • Alla onyttiga fetter som margarin, matolja och rapsolja.
 • Alla mejeriprodukter som mjölk, ost, grädde och smör.
 • All alkohol.
 • Övriga saker som vit potatis, ketchup, färdiga såser och liknande.

Blir det något kvar? Troligtvis inte så mycket i skafferiet, då det mesta vi ska äta framöver är färsk mat där hållbarhetstiden inte är lika lång som på de processade matvarorna.
Det kanske känns som slöseri att slänga bort all denna mat, och det behöver du inte göra. Första gången jag gjorde en rensning gav jag bort allt till en granne. Sen kan man förstås tvista över om det är att göra grannen en tjänst eller en otjänst. Vill du inte skänka bort eller kasta maten så lägg undan den i garage, källare eller andra skåp så länge. Förhoppningsvis vill du ändå inte ha den tillbaka när utmaningen är över.
Du som väljer att köra den mer lättsamma varianten av utmaningen kan behålla en del saker, t ex smör, grädde, ris och potatis. Kolla på utmaningssidan för mer information.

FYLL PÅ MED NYTTIGHETER
Nu när kyl, frys och skafferi gapar tämligen tomt kan du ju passa på att torka av hyllorna och göra lite fint, för nu ska här fyllas på med god, färsk och näringsrik mat.

 • Skafferi: Fyll på med kokosmjölk, kokosolja, naturella nötter och frön, olivolja, balsamvinäger, kryddor och havssalt.
 • Kyl & frys: Färska grönsaker av all sort och färg (prova gärna något nytt och spännande), frysta grönsaker, kött, fågel, fisk och skaldjur, inälvsmat, ägg, färska kryddor, sötpotatis, rotsaker och en del frukt.

TILLAGA SKIRAT SMÖR
Väljer du att följa utmaningen helt strikt så ska du undvika precis alla mejeriprodukter inklusive smör. Dock behöver du smör för att tillverka skirat smör, som du sedan kan använda att steka i på höga temperaturer utan problem. Det är väldigt enkelt, och här ser du hur du går tillväga.

TILLAGA MAJONÄS
Något som många saknar när de lägger om till paleokost är såser och röror. Dessa görs tyvärr ofta på mjöl och/eller mejeribaserade produkter, och ska därför undvikas under den här månaden. Vanlig majonäs som du köper i butik är rätt okej, men baseras oftast på rapsolja, som ska undvikas under den här månaden. Att tillaga sin egen majonäs är inte svårt, och blir dessutom gott. Gör några burkar, så kan du använda dem som bas i sås och röror under månaden som kommer.

TILLAGA BULJONG
Buljong innehåller mängder av nyttiga mineraler och vitaminer, men då pratar jag inte om de buljongtärningar eller färdiga flaskor som står på butikshyllan, utan om den buljong som du på ett enkelt sätt kan tillaga själv. Det tar lite tid att tillaga buljongen, men det är inte alls svårt, och större delen av tiden står kastrullen mest på spisen och tillagar sig själv. Buljongen fryser du sen ner i istärningar och tillsätter i soppor, grytor och köttfärssås. Här kan du läsa om ett enkelt buljongrecept, och får jag göra ett par tillägg till receptet så rekommenderar jag att du även tillsätter en matsked vinäger, samt låter den stå och puttra i hela 6 – 12 timmar. Vinägern hjälper till att dra ur alla näringsämnen ur benet, och ju längre tid den får stå på spisen desto mer näring tar du tillvara på.

BESTÄM 5 ENKLA RÄTTER
Du kommer med största sannolikhet hamna i en situation då du har bråttom, eller har svårt att komma fram till vad du ska laga för mat till middag. Förbered dig för detta genom att redan nu komma fram med fem olika maträtter som du vet att du gillar, som går förhållandevis snabbt och enkelt att tillaga, och som självklart faller inom ramen för utmaningen.

Exempelvis

 1. Köttfärssås med kokad fryst broccoli
 2. Laxfiléer med ugnsrostade rotsaker
 3. Wok av kycklingfiléer och frysta wokgrönsaker
 4. Omelett av vispade ägg, fylld med valfria grönsaker och kryddor
 5. Blandsallad med ägghalvor, knapersteka baconbitar och avocado

Vill du vara extra mycket på den säkra sidan så se till att hela tiden ha några dagars planerad mat framför dig. Då hamnar du aldrig i den situationen då du är hemma, hungrig och inte vet vad du ska laga för mat. Laga en större mängd mat varje gång, och frys ner i matlådor.

SKAFFA EN ANTECKNINGSBOK
Läderinbunden och lyxig, eller bara ett par avrivna pappersark. Det bestämmer du själv. I anteckningsboken kommer du notera i första hand vad du äter om dagarna. Inga detaljer, utan bara vad dina måltider består av.
Skriv gärna ner tankar, reflektioner och funderingar du får under resans gång. Notera om du känner eller ser några förändringar i kropp, humör och ork.

VÄG, MÄT & FOTA
Oroa dig inte, du behöver inte väga maten du ska äta. Skulle du behöva väga all din mat och mäta alla kalorier under en månads tid så vågar jag mig på en kvalificerad gissning att du tillhör den majoritet som inte skulle orka med ett sådant upplägg särskilt länge. Nej, ät dig mätt, varje måltid, varje dag.
Här handlar det istället om dig själv. Det kanske tar emot att ställa sig på vågen, eller att mäta omkretsen runt midjan, och vill du absolut inte så behöver du självklart inte göra det. Jag vill dock rekommendera det skarpt! Inte för att jag tycker särskilt mycket om vågar, men genom att ge dig själv några före- och eftervärden så kommer du till viss del se resultaten av din utmaning svart på vitt. Den stora vinsten ligger i att du förhoppningsvis känner dig mycket bättre efter månades slut. Vill du vara extra seriös så mät dina blodvärden före och efter utmaningen, och chockera din läkare med dina förbättrade siffror.

Gör så här. Ställ dig spritt språngande näck på vågen på morgonen den första dagen av utmaningen. Notera din vikt i anteckningsboken, och göm sedan vågen tills dess att utmaningen är över. Väg dig inte en enda gång under tiden, då fokus ska ligga på hälsovinster i första hand, och där viktnedgång får komma som en bonus.
Ta ditt midjemått. Mät antingen runt naveln, eller runt midjans smalaste parti. Huvudsaken du mäter på samma ställe före och efter utmaningen. Vill du så ta gärna mått även på överarmarna, låren, och rumpan.
Ta fotografier av dig själv, helst i bara underkläderna. Framifrån, bakifrån och från ena sidan.

Som du ser finns det en hel del du kan göra för att förbereda dig och underlätta månaden som kommer.


Annonser

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: