Filmrecension: Wild


filmrecension-wild-01

Om inget annat kan motivera en att blogga så kanske en bra film kan göra det.
Efter tips från en herre i min fotogrupp såg jag ikväll filmen Wild, av och med Reese Witherspoon. Lite tveksam var jag över om tjejen från Legally Blonde skulle kunna göra sig i en film om vildmarksliv, men hon gjorde en helt fantastisk insats!
Wild är långt ifrån den bästa filmen jag sett, och jag pendlade mellan om den var värd en 3a eller en 4a i betyg, men efter att ha låtit filmen sjunka in lite fick det ändå bli en 4a.

Varför gillar jag den då?
Om du uppskattar filmen Into the Wild så kan du sluta läsa redan här, och bara ta och se Wild. Den är i ungefär samma anda, och andra liknande filmer är t ex Tracks, eller till viss del även Splinterheads. Gemensamt för de här filmerna är att de handlar om en trasig person som kommer från en trasslig och brokig bakgrund, och nu ger sig ut i vildmarken för att ”finna sig själv”.
Det ger jag inte mycket för, trots att det ofta är själva huvudsyftet med filmen. Du behöver inte vara trasig för att ge dig ut på äventyr, och den stora behållningen för min egen del är just inspirationen jag får att ge mig ut i naturen oftare.
I Wild följer vi Sheryl (Reese Witherspoon) när hon vandrar the Pacific Crest Trail som löper genom USA, från Mexico upp till Kanada. En lång och tuff led, särskilt för någon som är dåligt förberedd och saknar erfarenhet. Hennes äventyr blandas hela tiden med återblickar till det som fått henne att ge sig iväg, och man får allt större förståelse för vad det är hon flyr ifrån. Filmen bjuder även på vackert foto vilket inte gör saken sämre.

För egen del har jag länge varit väldigt förtjust i mina lätta tåskor, och något som lockar mig är att börja vandra i dem. Torrt som blött, kallt som varmt, det finns många som svär på att tåskor eller i alla fall lätta skor är det nya svarta när det kommer till långvandringar. Inga grova tunga kängor som gör vandringen onödigt tung, och som håller vätan kvar inne när fötterna väl blivit våta. Med lätta, snabbtorkande skor kan man låta fötterna bli genomblöta så länge vätan värms upp och hålls kvar i skon, och att man torkar och värmer fötterna vid varje rast.
Jag är ingen vandringsexpert, men gillar konceptet med lättviktspackning, och enkel utrustning. Det stora problemet blir förstås att kombinera det med fotoutrustningen, som väger en hel del trots att jag använder spegellös systemkamera.

Ni ser, jag har visst redan börjat planera vandring.
Förhoppningsvis ges det möjlighet till åtminstone en dagsvandring i vacker miljö i Nya Zeeland om en månad, och efter det får vi se om jag tar med mina tåskor ut även i de svenska markerna.
Någon som vill följa med?

Annonser
Categories: Böcker & Film | 3 kommentarer

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Filmrecension: Wild

 1. Härligt! Hoppas du kommer iväg på dina drömmars vandring! Och att du får se en massa spännande, fascinerande och vackra platser!

 2. Catti

  Hej!

  Tack för filmtipset. Kan meddela att det går alldeles utmärkt att vandra i tåskor. 🙂 Men jag har hittills bara använt den för dagsvandringar i alperna där gräset kan vara blött på morgonen. Bra att ha med kirurgtejp och tejpa fötterna på utsatta ställen i förväg.

 3. Mikael

  Kolla även in A walk in the woods med Redford och Nolte.
  På tal om Redford: All is lost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: