Kan gräsbetande kor rädda världen?


Det allra flesta som lägger om sin kost enligt en paleolitisk grundfilosofi lägger definitivt störst fokus på att i första hand förbättra sin egen hälsa genom att äta riktig, fräsch och näringstät mat. Ett problem man ställs inför då är att produktionen av mat världen över knappast gör mycket gott för miljön, och det gäller i högsta grad köttindustrin. Vi ser dock att allt större tanke och energi läggs på hållbarhetsfrågan, och exempelvis kommer årets Paleo FX konferens ha just hållbar utveckling som huvudtema.

I den här TED-föreläsningen talar Allan Savory om sitt arbete i Afrika, där han forskar och jobbar  med att stoppa ökenutbredningen. Detta genom att låta gräsbetande boskap förflytta sig över markerna, beta gräs, berika marken med den avföring de genererar och på så vis få växtligheten att börja gro. Den allmäna åsikten har annars varit att de stora boskapshjordarna är en del av orsaken till ökenspridningen.

Vad innebär då detta?
Utbredd växtlighet leder bl a till ökad matproduktion för den stora andel av världens befolkning som bor i torra klimat, men även att binda koldioxid i marken för att hindra, och till och med vända växthuseffekten.
Hindrar ökenutbredning, minskad växthuseffekt, förbättrade levnadsförhållande för världens fattiga, ökad produktion av högkvalitativt gräsbeteskött. Vad finns inte att gilla?

Nu är jag långt ifrån någon expert på området, så jag drar inte alltför stora slutsatser av detta.
Det jag ser och hör är hur som helst otroligt intressant ur ett hållbarhetsperspektiv, och förhoppningsvis kommer Allans arbete granskas av politiskt ofärgade ögon utan vinstintressen, av folk som till skillnad från mig vet vad de talar om.

Titta gärna på föreläsningen, och berätta vad du tycker.

 

Annonser
Categories: Vetenskap & Forskning | Etiketter: , , | 3 kommentarer

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Kan gräsbetande kor rädda världen?

 1. bernljung

  Kan rekommendera veganatleten Brendan Brazier’s bok Thrive Foods för mer info om hur köttindustrin (då främst de amerikanska kor som inte får beta gräs utan mest föds upp på spannmål) påverkar hälsa och framförallt miljö.

 2. Claes

  Lierrie Keith’s Vegomyten tar också upp det problemet 🙂

 3. Rolf Löfgren

  Gräsbetande kreatur är mänsklighetens enda hopp för sin överlevnad. Det är den lilla människan som måste tänka till och göra verklighet av de kunskaper som Allan Savory för fram. Det svenska samhället baserades på gräsbetande djur fram till 1950-talet, sedan dess har det gått utför med svenskt jordbruk.
  Det moderna jordbruket leder till sjukdom och hungersnöd, här ingår också GMO-problemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: