Geocaching, äventyr där det moderna möter det uråldriga


geocaching-01Geocaching?
Kanske vet du redan vad begreppet innebär, men mer troligt är att du bara ser ett knepigt ord framför dig utan någon som helst begriplig betydelse. För dig kommer här en förklaring till en aktivitet som passar alldeles utmärkt in i en aktiv livsstil.
Flertalet av de viktiga livsstilsfaktorer som lyfts fram i paleosammanhang hittar du inom geocaching. Förvisso berörs inte kosten, men däremot motion och socialt umgänge med andra, och kanske framför allt kontakten med vår uråldriga natur.
Efter att ha läst den här artikeln upptäcker du förhoppningsvis att det är en spännande och rolig aktivitet som kan vara något även för dig.

Kort och gott
Grunden i geocaching kan sammanfattas i två enkla steg.

 1. Någon gömmer en låda någonstans i världen, innehållande en loggbok och en penna. Han postar sen koordinaterna till platsen på geocaching.com.
 2. Någon annan ger sig ut för att leta reda på lådan, och loggar sen sitt namn samt dagens datum i loggboken.

Nördigt? Javisst!
Men innan du dömer ut geocaching vill jag visa vad dessa enkla två steg faktiskt kan medföra, och vad du kan finna under resans gång mer än en loggbok och en penna.
Personligen har jag sysslat med geocaching sedan 2009, och det har tagit mig till många udda och spännande platser som jag aldrig hade upptäckt annars, t ex ett klipputsprång högt över marken i Tyskland på bilden nedanför. Det har även lett till en och annan dråplig situation, som i Tunisien där vi blev stoppade av en polisman som ställde sig mycket frågande till vad vår GPS skulle användas till.
Motion har vi fått en hel del längst vägen.
geocaching-02

Din guide till Geocaching
Det hela började år 2000 då GPS-systemet blev tillgängligt för allmänheten och inte bara för militären. Det dröjde förstås inte länge innan en nörd kom på den briljanta idéen att gömma en hink med lock på ute i skogen, och sedan låta andra försöka hitta den med hjälp av det nya spännande systemet. Den hinken gömdes någonstans i Oregon, USA, och blev således världens första geocache. Platsen finns fortfarande kvar. I dagarna passerade vi precis två miljoner geocachar världen över. Två miljoner små och stora äventyr om du så vill, och här finns något för alla smaker.

Tjusningen med geocaching är olika för olika personer. Det finns nämligen fler aspekter med det här nöjet än att bara skriva sitt namn i en loggbok. Tro heller inte att det bara är en aktivitet för spänstiga ungdomar. Jag vet inte hur många pensionärspar jag mött under de här åren, men det är en hel del. Har du hund är det ett perfekt tillfälle att ta med den ut, och har du barn är det förstår otroligt spännande för dem med en riktig skattjakt.
Med så många som två miljoner utlagda cachar finns förstås en hel del som kan tyckas överflödiga och meningslösa, men grundprincipen är att det bakom varje cache ska finnas en mening och ett syfte, och att den inte bara ska vara slumpmässigt utlagd.
Några exempel på vad olika deltagare kan vara ute efter.

 • Cachen är placerad på en ovanligt vacker plats.
  Det här är något jag själv letar efter när vi är ute och reser. Lokala geocachare känner förstås oftast till smultronställena i sitt närområde, och placerar därför ut en geocache på spektakulära ställen som inte nödvändigtvis syns i turistbroschyrerna.
 • Cachen är finurligt dold och utmanande att hitta.
  Varje cache har två faktorer som bedöms på en skala från 1 – 5, där en högre siffra innebär en svårare utmaning. De två faktorerna är terräng, samt svårighet att hitta. Personligen gillar jag gömmor som finns i mer utmanande terräng, men när jag väl är på plats är jag oftast inte så intresserad av att leta i flera timmar innan jag hittar lådan. Andra gillar utmaningen att hitta en välgömd och svårtillgänglig cache, där vissa kräver t ex klätterutrustning, båt eller dykutrustning. Som exempel hittade jag förut en gömma som var dold inuti en trädgren och sedan fäst på ett träd. Lagom svårt?
 • Att logga så många cachar som möjligt, och gärna först av alla.
  Vissa är väldigt aktiva och lockas av att vara den förste att logga en nyligen utlagd cache. Samma personer brukar också vara de som loggat hundratals, eller tusentals cachar.
 • Att lära sig något.
  Med varje cache medföljer en beskrivning av platsen, och ofta får du lära dig en hel del om historien kring området du befinner dig i. Det kan vara väldigt intressant.

Vad är en cache?
En cache är vanligtvis en behållare av något slag, som innehåller loggbok och penna, men ofta även andra prylar som kan vara roliga för framför allt barn att hitt.
Det finns flera olika typer av cachar, och de kommer i olika storlekar. Den minsta kan vara en tunn loggremsa gömd i en mutter, och de största brukar utgöras av tiolitershinkar. Vanligast är dock att behållarna är matlådor i plast eller gamla filmburkar. För att dra några av de vanligare typerna av cachar:

geocaching-03 Normal cache: Den absolut vanligaste typen, där man helt enkelt gömt en behållare och postat koordinaterna direkt till den. Det kan låta som en enkel uppgift att hitta behållaren om du ändå fått koordinater som bara har någon meters felmarginal på sin höjd, men tro mig, de kan vara nog så svåra att hitta ändå.

geocaching-04 Multicache: Här får du oftast koordinater till en plats där du hittar ledtrådar som ger koordinaterna till en ny plats osv, tills du kommer fram till själva gömman.

geocaching-05Mystery cache: Gillar du att lösa gåtor och pussel? Då är det här något för dig. Mysterys brukar kunna vara rejält utmanande att knäcka. Oftast kan du sitta hemma, kanske tillsammans med familjen, och lösa själva gåtan för att få fram rätt koordinater. Därefter ger du dig ut för att kontrollera om du hade rätt.

geocaching-06 Earth cache: Dessa hittar du vid geologiskt intressanta platser. Här finns ingen gömd låda, utan du ställs inför ett antal frågor som rör det speciella med naturen på platsen. Skicka in svaren på dessa frågor till den som skapat cachen, och du får ett godkännande att logga den. Min första earth cache loggade jag i Saharaöknen.

Travel Bugs
Ytterligare en aspekt av geocaching är s.k. travel bugs (TB). Det är förstås helt valfritt om det är något du vill bry dig om eller inte, men här kommer en kort förklaring.
För att skapa en travel bug fäster du en bricka på något mindre föremål. Brickan har ett unikt serienummer, och du kan beställa dem på nätet.
Föremålet med tillhörande bricka lägger du sen i valfri geocache, och när någon hittar den loggas den på geocaching.com, och du kan på så vis följa dess färdväg när nästa person loggar den, osv.
Vill du kan du ge varje TB ett specifikt mål som andra geocachare förhoppningsvis respekterar. Det kan t ex vara att bara resa västerut, att besöka varje kontinent, eller bara resa inom Sverige.
Själv har jag lagt ut några stycken, varav den ena ska besöka så många huvudstäder som möjligt, en annan ska besöka historiskt intressanta platser, och ytterligare några stycken har jag placerat utomlands med målet att de ska hitta hem hit igen.

Ett par ord om Harry Potter..
När du kommit fram till platsen för en geocache är det inte så lämpligt att bara slita fram den och plita ner ditt användarnamn i loggboken. Framför allt inte om någon annan ser dig. Risken är tyvärr stor att folk som inte vet vad geocaching handlar om helt enkelt kastar bort behållaren, och på så vis förstör det arbete som lagts ner på just den cachen. Dessa oinvigda människor brukar kallas för mugglare, dvs sådana som inte upptäckt magin med geocaching. Precis som mugglarna i Harry Potter!

Statistik, statistik, statistik!
Jag erkänner. Jag älskar statistik! och här får jag verkligen tillräckligt av den varan.
Visst, den största behållningen av geocaching är att komma ut i naturen, men när man sen kommer hem igen och loggar sina fynd på nätet så tycker jag det är riktigt kul att få se statistiken över hur många cachar man hittat, svårighetsgrader, vart i världen de fanns, vilka av årets dagar man varit ute, med mera med mera.
Det är bara sån jag är.

Hur börjar jag?
Ett konto hos geocaching.com skapar du gratis, och det enda du sen behöver för att ge dig ut och leta är någon form av GPS. Eller, om du vill vara riktigt hardcore så använder du dig enbart av karta och kompass, vilket några gör. GPS:er finns i många varianter, och har du bara en smartphone kan du använda den som GPS och ladda ner Geocaching-appen.
Använd kartan på hemsidan och leta dig fram till platsen där du befinner dig, så kommer du upptäcka att det vimlar av cachar i din närhet. Välj ut någon eller några stycken som låter intressanta och utmanande, knappa in koordinaterna, dra på dig tåskorna och ge dig ut för att leta.
Det finns även premiummedlemskap vars främsta egenskap är att du kan ladda ner filer som innehåller koordinater till en stor mängd cachar. Denna fil kan du sen mata in i din GPS, så slipper du skriva in dem manuellt.

Eller varför inte en mer visuell beskrivning av geocaching?

Avslutningsvis, en dag med geocaching
Vårsolen har kikat fram på himlen de senaste dagarna, och min absoluta favorittid att ge mig ut i naturen är just under våren. När snön smält bort, och innan de allra flesta insekter vaknat till liv.
Jag passar därför på att posta några foton från gårdagens utfärd, bara några kilometer från vår nya bostad i Kalmar. Oftast behöver man inte ta sig särskilt långt bort för att upptäcka platser man inte visste fanns.

geocaching-07 Vad passar bättre med den här bloggen i bakhuvudet än att ge sig ut och leta reda på en gammal gravplats med anor från järnåldern, där människor varit bosatta ända sedan yngre stenåldern?
En riktigt fin plats här i Kalmar som idag tjänar som beteshage för får. Loke var aningen besviken över att det inte fanns några får att valla (eller skrämma) just idag.
Man kan lära sig en hel del när man är ute, t ex om livet och döden. Lagom filosofiskt?
Oftast behövs inga informationstavlor, utan information om platsen finns på respektive geocaches sida.
geocaching-09
geocaching-08 En typisk geocache. Matlåda med tätslutande lock som innehåller loggbok och penna, men även en del tingeltangel som man kan byta till sig om man vill. Gömd bakom en sten under den här ovanligt formade trädroten.
Ett gammalt militärt tunnelsystem. Inte visste jag att det fanns ett sådant bara en kilometer hemifrån. geocaching-10
geocaching-11 Inte in här alltså?
Okej, det kanske är läge att tillämpa Mark Sissons gyllene Primal Principle nr 8: Avoid stupid mistakes!
Dags att vända hemåt.

Jag hoppas jag lyckats övertyga någon att ge sig på geocaching. Om än aningen nördigt så är det faktiskt väldigt spännande och givande. Vill man ut i naturen så räcker det förstås att kliva utanför dörren och ge sig av, men det här tillför en extra aspekt till skogspromenaden. Kanske hittar du en cache gömd på en bergstopp någon mil bort som du vill ge dig på att leta dig fram till genom terrängen.
Väljer du att registrera dig på geocaching.com så lägg för all del gärna till Primalisten som vän.
Kanske ses vi i skogarna!


Relaterade inlägg
1. Träna som våra förfäder, för hälsans skull

Annonser
Categories: Motion & Träning | Etiketter: | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Geocaching, äventyr där det moderna möter det uråldriga

 1. Det bästa är att geocaching är vad du gör det till! För mig är det främst glädjen över att hitta platser som jag inte upptäckt annars.

  /jasy

  • Samma för mig, eller kanske snarare en blandning av harmonin att vara ute i naturen samt spänningen att upptäcka nya och ofta udda platser.
   Intressant sida du har för den delen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: