Lyssna och lär med paleo podcasts


Informativa böcker och bloggar i all ära, men vissa har ibland alltför ont om tid att läsa långa bloggposter, medan andra lär sig bättre av att lyssna än att läsa. Jag skrev för över ett år sedan om mina topp fem paleo podcasts, och mycket har hänt sedan dess. Vissa av dem ligger fortfarande i topp, men iTunes har fullkomligt exploderat av nya podcasts sedan dess, och inte nog med det, de ligger även väldigt högt upp på topplistorna över hälsorelaterade podcasts, vilket förstås är väldigt kul då det betyder att budkapet om riktig mat och hälsa sprids till allt fler.
Här har jag uppdaterat min topp fem lista över de podcasts jag helst lyssnar på, men även kompletterat med en lång rad nytillkomna och äldre podcasts som alla handlar om stenålderskost, träning och en förenklad hälsosam livsstil på ett eller annat vis. Vissa är inte renodlade paleopodcasts, men innehåller ändå värdefull information. Perfekt att ha i hörlurarna på väg till jobb eller träning, eller varför inte i bilen under en långkörning. Du har verkligen många timmar, dagar och veckor av inspiration och lärande framför dig om du börjar beta genom dessa podcasts, och jag kan personligen säga att just podcasts är riktigt motivationshöjande i jämförelse med torra böcker och komplexa blogginlägg.

Till att börja med kan jag rekommendera dig som har en smartphone att ladda ner någon app som hela tiden förser sig med de senaste podcastavsnitten, t ex iCather för iPhone.
Överst listar jag de fem podcasts jag själv lyssnar mest på just nu, och därefter får du en lång lista på övriga podcasts som finns tillgängliga. Jag ska erkänna att jag inte alls lyssnat på vissa av dem (än), men jag vill ändå visa att de finns. Saknar du någon på listan? skriv gärna en kommentar, så blir listan så komplett som möjligt.

1. Latest in paleo

Angelo Coppola är varken utbildad läkare, antropolog, nutritionist eller något sådant. Han är däremot en av de mest engagerade och motiverande paleoförespråkare jag lyssnat på, och hans podcast är grymt välproducerad. Han håller definitivt fast vid romantiken kring stenåldersmänniskans livsstil, vilket jag uppskattar oavsett hur lite vi vet om hur mödosam våra förfäders vardag var. Paleoromantik när den är som bäst! Angelo är ganska filosofiskt lagd, vilket genomsyrar hans sändningar. Upplägget på denna podcast är som namnet antyder en inblick i det senaste inom paleosfären, med inslag från nyhetsmedia, andra bloggar och avslutningsvis inspirerande tal från utomstående källor i stil med TED-talks. Min definitiva favorit!

2. The paleo solution podcast

Robb Wolf har ett djupt kunnande om kost, träning och hälsa, vilket genomsyrar hans podcast där du får lära dig otroligt mycket från en av de mest kända och intensiva paleoinspiratörerna. Denna podcast är uppbyggd i ett frågor- och svarformat, där hans co-host Greg Everett (vars torra humor är fantastisk) huvudsakligen läser upp lyssnarnas frågor som Robb svarar på. Greg kommer med en hel del input själv, framför allt på de frågor som rör träning då han själv är en extremt duktig styrketräningscoach. Vissa frågor och svar är otroligt komplicerade, men du lär dig något nytt från varje episod.

3. Revolution health radio

Chris Kresser är ytterligare en av de kunnigaste och mest pålästa bloggarna där ute, och det attraktiva med hans show är att han besitter så mycket kunskap och sunt förnuft. Han ser hundra procent till vad forskningen faktiskt visar, och låser inte fast sig vid personliga åsikter eller resonemang som i alla lägen stöttar det som utgör traditionell paleo. Även denna podcast behandlar ämnen som kan ligga över vad en lekman förstår, men Chris gör ett bra jobb med att förklara komplexa problem på ett lugnt, sansat och informativt vis.

4. Jimmy Moore presents: Ask the low-carb experts

Jimmy Moore har varit med på banan väldigt länge, och då främst med den show som kommer på platsen efter denna. Jag anser dock att hans nya podcast, som han driver samtidigt med ytterligare två podcasts, är bättre på så vis att varje avsnitt behandlar ett specifikt ämne väldigt ingående. För varje avsnitt har han bjudit in en expert på respektive område, som får svara på lyssnarnas frågor. Showen sänds även live, vilket innebär att de också tar emot frågor direkt från lyssnare. Som namnet antyder är hans podcast inte direkt fokuserad på stenålderskost utan på fördelarna med lågkolhydratkost, det vi i Sverige känner som LCHF. Jimmy har däremot tagit till sig paleokonceptet mer och mer, och i princip alla avsnitt behandlar stenålderskost på ett eller annat vis också.

5. The livin’ la vida low-carb show

Jimmy Moores orginalpodcast börjar nu närma sig 600 avsnitt, alla av hög kvalitet och med en imponerande lista av intervjuobjekt. Här har du alltså dagar av oavbrutet lyssnande och lärande om du så känner för det. Jimmy har en förmåga att få de mest framstående på respektive område att ställa upp på en intervju, och han bjuder inte enbart de som håller med om hela paleo- och lågkolhydratkonceptet. Även motståndare får utrymme att ge sina åsikter. Jimmy är även väldigt fäst vid utvecklingen av LCHF här i Sverige, och du kan lyssna på intervjuer med svenskar som Andreas Eenfeldt, Jonas Colting och Annika Dahlqvist.

Ytterligare podcasts, i bokstavsordning

Ben Greenfield fitness
Ben pratar mycket om att optimera din kost, träning och kropp. Stort fokus ligger på uthållighetsidrott.
Good look at good health
Dr John Briffa är en brittisk läkare som i första hand inriktar sig på lågkolhydratkost och medicinska diskussioner. Hans podcast finns endast i ett fåtal avsnitt.
Live.Love.Eat
Stefani Rupers blogg riktar sig i första hand till kvinnor, och så gör även hennes podcast. Hon intervjuar människor som fått ordning på sina liv med hjälp av kosten.
Low-carb conversation with Jimmy Moore & friends
Jimmy Moores tredje podcast där han i ett mer avslappnat format samtalar med något mindre kända gäster i varje avsnitt om aktuella händelser i lågkolhydratvärlden.
Paleo lifestyle & fitness podcast
En rykande färsk podcast av Sarah Fragoso och Jason Seib, med fokus på träning och hälsa på en grundläggande nivå.
Paleo talk
Sarah Fragosos första podcast, som handlar mycket om hur man integrerar paleolivsstilen i familjelivet. Nya avsnitt släpps sporadiskt.
Primal body primal mind radio
Författaren av boken ”Primal body primal mind” har även en podcast med samma namn. Nora Gedgaudas fokuserar i huvudsak på huvudet (param!) och det mentala.
Primal health, modern diet
Beverly Meyer sänder varje onsdag, och diskuterar paleokost med inslag av en stor dos humor, som hon själv beskriver det.
Relentless Roger & the caveman doctor podcast
Dr Colin Champ brinner för kostens betydelse för fetma och cancer. Han driver sin podcast tillsammans med Roger Dickerman.
The balanced bites podcast
Diane och henner partner in crime, Liz Wolfe diskuterar matlagning och hälsa, samt intervjuar gäster.
The bulletproof executive podcast
Mannen bakom det skottsäkra kaffet, Dave Asprey, är helt såld på tanken att optimera alla aspekter av människan.
The fat-burning man show
Abel James, mannen med den nästan lika djupa rösten som Angelo Coppola, pratar om fettförbränning, kost och träning. Spännande intervjuer.
The low carb journey podcast
Hank Garner släppte sina podcasts om lågkolhydratkost redan för ett par år sedan, lade sedan ner sidan och har nu startat upp igen.
The make shi(f)t happen show
Dean Dwyer är en entusiastisk kanadensare som förvisso pratar om kost, men mer om metoder för att driva igenom förändringar i sitt liv.
The paleo view podcast
Dr Sarah och hennes co-host Stacy fokuserar i huvudsak på familjen, och hur man fasar in en god kosthållning i hushållet.
The spunky coconut podcast
En mer lågmäld paleo podcast som också fokuserar på familj, recept och matlagning. Med inslag av intervjuer.
This week in paleo
Angelo Coppolas första podcast är nu ersatt av Latest in Paleo, men den här är också en guldgruva värd att lyssna genom.
Underground wellness radio
Sean Croxton är ett energiknippe som har intervjuat ett stort antal gäster i sin podcast, främst inriktad på träning.

Och slutligen, inte att förakta, för dig som förstår finska!

Helsinki paleo podcast
Jag har absolut ingen aning om vad de talar om ..

Som du ser vimlar det av bra podcasts där ute. Kanske behöver du sålla ut dina egna favoriter, men alla är lärorika på ett eller annat vis.
Själv lyssnar jag nästan varje gång jag cyklar till och från jobbet, eller träningen.
Hoppas du hittar någon du gillar.

Annonser
Categories: Inspiration & Gemenskap | Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 kommentarer

Inläggsnavigering

3 thoughts on “Lyssna och lär med paleo podcasts

  1. Jag gillar verkligen The Paleoview som du har i listan. Framförallt Sience with Sarah delen av podcasten har gett mig mycket ny information.
    Har nyligen hittat Jonathan Bailors podcast ”The Smarter Sience of Slim”.Inte helt paleo, men åt det hållet och han hänvisar till mycket studier.
    The Strength of Evidence är en av mina favoriter. Dock inte em paleopodcast även om de tog upp just paleo i ett avsnitt.
    Paleohacks har också en podcast.
    Andra som jag inte lyssnat på är Paleo Treats Podcast och paleo Magazine Radio.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: