Recept: Bacon explosion


Okej, låt mig säga redan nu att jag på intet vis utger den här rätten för att vara särskilt nyttig. Vanligt bacon som du köper på varuhusen är kanske det sämsta köttet på grisen, särskilt efter den behandling som det får genomgå. Om du däremot lyckas lägga vantarna på ekologiskt bacon utan tillsatser och socker, ja då är den här rätten förstås som manna för kropp och själ!
Bacon är ju det som gör att vi alla över huvud taget håller oss till den här kosthållningen, och vårt huvudsakliga argument för att locka in andra på denna uråldriga stig. Det är okej att plocka bort vårt godis, vår läsk och vår fruktyoghurt med sockrade flingor. Det är okej att vi inte får äta varma mackor tillsammans med en kopp söt, varm choklad. Skulle man däremot förbjuda oss att äta bacon, ja då är det no go, no deal, man över bord, och raka vägen tillbaka till det gamla hederliga frosseriet. Bacon är lyckligtvis en stapelvara för oss än så länge, och lär så förbli. Den här bomben är paleo!
Därmed vill jag presentera baconrätternas baconrätt. En sån fruktansvärd kolesterolbomb att alla i din närhet och till och med din läkare får hjärtsnörp av allt härligt, drypande fett. Den är dock så god att det är värt bekymret att tvingas sätta in en pacemaker efteråt.

För att laga till den här bbq-rätten använder du förstås lämpligast en grill med lock. Använd då också gärna rökspån av valfri sort för att få en rökig karaktär på köttet.
Har du ingen grill, prova att göra den i ugnen istället. Det går bra det med, även om du mister den grillade känslan.

Ingredienser
5 personer (eller ett kvalificerat självmordsförsök för en person)

 • 1 kg bacon i tjocka skivor
 • 800 g fläskfärs
 • 1 dl bbq-sås
 • 0,5 dl rub
 • 2 msk paprikapulver
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 tsk svartpeppar
 • 3 krm fänkål, mald

Tillagning

 1. Enklast är att göra i ordning de olika delarna i förväg, så går det ”snabbt” när det är dags för middag. Man kan förstås köpa både barbecuesås och rub i butik, men när man vill undvika tillsatser, socker osv är det bara att göra allt från grunden. Gör såsreceptet enligt länken här ovan om du vill, eller improvisera ihop något eget.
 2. Gör en rub / kryddblandning. En personlig favorit är denna cajunkryddning.
 3. Blanda ihop köttfärsröran genom att blanda ner paprikapulver, salt, vitlökspulver, svartpeppar och mald fänkål i fläskfärsen. Låt den ligga i kylen och gotta till sig.
 4. Nu är det dags att börja med baconväven. Det är inte svårt, framför allt inte med en utmärkt beskrivning som denna.  En utmärkt steg-för-steg guide och recept finns på samma sajt, men jag skriver ner hur jag gått tillväga här också.
 5. Jag hittade ett paket tjockt bacon av märket Tulip, och det vägde lyckligtvis precis ett kilo. Plocka ut 14 st hyfsat raka baconskivor, och lägg 7 av dem intill varandra. Lämpligtvis på en bit aluminiumfolie.
 6. Lägg en bacon tvärs över de andra, precis på mitten.
 7. Vik sedan ner varannan baconskiva över den som ligger på mitten.
 8. Lägg sedan dit ytterligare en skiva, och vik tillbaka baconflikarna. Forsätt så tills du får till en rutmönstrad väv. Du kanske viker fel ett par gånger, men snart ser du hur det ska se till.
 9. Krydda din färdiga väv med den krydda / rub du valt. Spara inte på krutet.
 10. Bre ut köttfärsröran över väven, och platta till den. Lämna gärna lite utrymme på höger och vänster sida, så att du sedan kan vika in ändarna på rullen.
 11. Som du märker har du en hel del bacon kvar i paketet. Knaperstek det, bryt det i småbitar och strö det sen över köttfärsen. Lämna ett par cm på ena kanten fritt från bacon. Tryck till lite så bitarna sjunker in i färsen.
 12. På med lite mer krydda, samt bbq-sås som du ringlar över hela härligheten.
 13. Nu är det dags för den lite knepiga delen, men oroa sig icke. Du ska nu rulla ihop lagret av köttfärs och pålägg till en rulle, medan väven ligger kvar. Färsen kan vara svår att rulla, så ett trick är att börja med att använda väven för att hjälpa till, och var sen inte rädd för att använde hela underarmen som hjälp. Det är inte så svårt, och det behöver inte bli perfekt.
 14. Forma till färsen lite så den känns kompakt och bra, och rulla sedan in den i väven. Täpp till ändarna så gott det går.
 15. Klart! Nu är det bara att krydda rullen med ytterligare lite krydda, och sedan lägga på grillen.
 16. Baconbomben ska grillas med indirekt värme, dvs inte ovanför kolen utan vid sidan av, med locket stängt, på ca 110 graders värme. Stick gärna ner en köttermometer i mitten, och se till att temperaturen når upp till 75 grader. Det tar ett par timmar.

När den är klar kan du med fördel låta den vila en stund innan du skär upp den i centimeterstora skivor och serverar. Vill du så kan du även pensla på lite av bbq-såsen, men själv föredrar jag när ytan ser lite kryddig och krispig ut.
Enjoy!


Relaterade inlägg
1. Den kompletta matguiden. Inköpslista á la paleo!

Annonser
Categories: Mat & Dryck | Etiketter: | 5 kommentarer

Inläggsnavigering

5 thoughts on “Recept: Bacon explosion

 1. Varit i tre butiker.. ingen osockrad bacooooon! Döden döden. Gör bbq såsen nu. luktar underbart! Den ligger på en köttförslimpa. yum!

  • Jag tror nästan man måste vända sig direkt till en grisuppfödare som själva röker baconet. Grymt svårt att få tag på tyvärr.

 2. Daniel

  Har du ingen lokal gårdsbutik som säljer tex varmrökt bacon?

  • Den lokala gården har bacon ibland, men jag har aldrig lyckats hitta den här typen av bacon där.

 3. Anders

  Midvinter nu, så jag hade ingen grill framme. Testade att köra i ugn, men det blev för varmt så rullen öppnade sig. Men då rullade jag in den i aluminiumfolie och det blev kanon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: