Följ med oss på en hälsoutmaning!


Några från Primalistens facebooksida är redan med, samt ett par från twitter, men jag vill försöka locka med ännu fler hälsosökare genom att skriva ett inlägg även här.
Vad är det då som ska hända?
Jo, efter att ha sträckläst boken It starts with food har jag och min käresta bestämt oss för ännu en månad i total renlevnad. Vi genomförde en sådan efter nyår med bra resultat, och även om man äter en skaplig kost i vanliga fall är det en nyttig och givande utmaning att ta sig an uppgiften att äta helt felfritt under en månad eller två. Än mer peppande blir det om man kan göra det tillsammans med andra, och därför passar jag på att uppmana dig att följa med på resan!
Jag ämnar uppdatera min facebooksida (http://facebook.com/primalisten) dagligen med vad vi har ätit, och kanske några matfoton och info om hur det går. Förhoppningsvis ramlar det in kommentarer från de andra som är med på utmaningen också. Vi kommer att köra igång redan nu på måndag, om två dagar, och det allra roligaste är förstås om du vill kasta dig rakt in i utmaningen med så kort notis, men känner du istället för att börja den 1a augusti eller när månen står i en viss position så kör på det! Du är ändå varmt välkommen att vara med och diskutera på facebook.

Vad är det som ska genomföras under kommande 30 dagar?
I korta drag handlar det förstås om att äta en helt ren paleokost under en månad, men gärna längre. Syftet är att utesluta all potentiellt problematisk mat, för att få känna effekten av viktnedgång, mindre värk i muskler och leder, minskad inflammation, lindrade hudproblem, lugnare mage eller vilka kostrelaterade besvär du än må ha. Även om du är fullt frisk kommer du förhoppningsvis känna dig piggare och mer hälsosam än innan.
Därefter börjar man (om man vill) att långsamt föra tillbaka annan mat i kosten, för att se hur du reagerar på t ex vitt ris, ost, potatis eller vad det nu än är du vill ha i din personliga, dagliga kosthållning. Det som ska uteslutas under den här månaden är allt sådant som är uppenbart ohälsosamt, men även sådant som du potentiellt kan reagera negativt på, som exempelvis alla mejeriprodukter (mitt kära smör .. ve), bönor och baljväxter, all spannmål, fruktjuice, alkohol mm. Ät i huvudsak animaliska proteiner från ägg, kött, fågel, skaldjur och fisk, samt alla typer av grönsaker och en del frukt, plus nyttiga fetter från avcocado, oliv, kokos mm.
Det optimala är förstås att vara riktigt riktigt strikt under den här utmaningen, för att utesluta alla potentiella problemkällor, men är det så att du absolut inte kan leva utan smör (vilket du definitivt kan) så är det bättre att behålla smöret, riset eller vad det nu må vara, än att strunta i det hela och fortsätta äta skräpmat.
Rejält med information om månadsutmaningen finns här, och några andra riktlinjer att sträva efter är dessa:

 • Rensa ut allt ur kyl och skafferi som inte ska ätas under kommande månad.
 • Ät tre mål mat om dagen, och försök undvika snacks och mellanmål.
 • Ät första målet ganska snart efter att du vaknat.
 • Ät sista målet några timmar innan läggdags.
 • Bygg måltiderna kring proteinet, dvs något proteinrikt till varje mål.
 • Håll dig till 1 – 2 frukter om dagen.
 • Drick endast kaffe under de första timmarna av din vakna tid.
 • Drick inga kalorier, dvs inga smoothies eller juicer.
 • Väg dig gärna före och efter utmaningen, men inte under tiden.
 • Försök lägga krut på att få tillräckligt med sömn om nätterna.

För den som vill ha extra information och motivation vill jag tipsa om det dagliga nyhetsbrevet som alldeles precis har startat hos Whole9. Jag får förhoppningsvis stöttning nog av min kära flickvän, men har ändå skrivit upp mig för nyhetsbrevet, mest av nyfikenhet. Jag vet av erfarenhet att man brukar vara peppad under de första dagarna, men beroende på hur ditt hälsoläge är idag så kan den första veckan eller två kännas ganska jobbiga, som att du mår sämre än innan. Då är det fint med daglig motivation i mailboxen för att ta sig genom den perioden.
När du skriver upp dig på nyhetsbrevet så uppmanas du att välja första augusti eller senare som startdatum, men det verkar fungera fint att fylla i 30 juli också. Själv klantade jag förstås till det, som så många gånger förr, och valde 29e juli, men jag får stå ut med att få mina dagliga mail en dag för tidigt.

Nätet kryllar av receptsidor med god, bra mat. Googla bara på paleo+recipe, eller börja leta information här. Låt dig inspireras av alla goda recept! Du behöver inte utföra dem till punkt och pricka om de ibland kan kännas krångliga. Ha bara i åtanke att bygga dina måltider kring protein plus grönsaker och nyttiga fetter så kommer du säkert på egna, enkla kreationer. Som sagt så kommer jag försöka uppdatera dagligen med vad jag själv äter.
Crossfit Karlstad har skrivit en utvärdering om deras 30-dagarsutmaning, där du hittar ytterligare information och inspiration.

Kom ihåg, utmaningen är din egen och ingen annans. Om du absolut måste, så anpassa den efter din egen situation, men ha i åtanke att det handlar om en utmaning, vilket kan komma att kräva en del uppoffringar som t ex att inte smaka på tårtan på barnkalaset, inte dricka något när du går ut på krogen, och inte hålla dig vaken halva natten med hjälp av kaffe. Det rör sig endast om en månad, sen kan du med gott samvete kliva tillbaka till din normala kosthållning igen, om du vill. Chansen är dock att du upplevt hälsofördelarna som alltför stora för att vilja återgå till näringsfattigt bröd och pasta, inflammationsfrämjande processad mat eller sockerberikad yoghurt.

Motivera dig själv lite extra genom att berätta för någon att du är med i den här utmaningen, skriva på vår facebooksida, eller i kommentarsfältet här nedan.
Häng med, och ge paleo en 100% ärlig chans!

Annonser
Categories: Personligt & Utvecklande | Etiketter: , | 12 kommentarer

Inläggsnavigering

12 thoughts on “Följ med oss på en hälsoutmaning!

 1. Japp, jag har tänkt samma sak. Jag har smygstartat lite i dagarna, men har fortfarande lite grädde i kaffet. Men den riktiga ”offentliga” starten för mig (1 augusti) innebär såklart uteslutning av även grädden!

  Lycka till, till er båda!
  30 dagar går snabbare än man tror!

 2. Pingback: Vila, semester, flytt och Whole30 - CrossFit Kalmar - glädje, hårt arbete och resultat.

 3. Roligt! Detta passar ju perfekt, jag Patrik och Carro har redan tjuvstartat. Dock hade jag ett episkt paleo-miss i helgen då det var bröllop (bla 6 bitar bröllopstårta). Då jag redan har en hyfsad paleobas på maten blir det snuset och som ryker samt en rejäl minskning av kaffemängden.

  Köpte Whole 30 när jag var i USA och väntar på att sätta tänderna i den. Läser dock tre böcker samtidigt just nu (Lindeberg, Cordain och Everet) och behöver en riktig semester för att komma ikapp med läsningen.

  • Härligt! Deras bok är väldigt bra lär jag säga. Enkel att förstå, och lagom vetenskaplig utan att bli för torr och tråkig. Everetts bok lånar jag gärna av dig sen 😉

 4. David

  Härligt initiativ, Patriq! Jag ska hänga på så gott det går under tiden jag är i Italien. Ser detta som en förberedelseperiod med huvudsakligen paleokost eftersom det är svårt att helt hålla sig ifrån vetemjöl och socker utan att göra sig socialt missanpassad här nere. Börjar sedan mina 30 paleodagar när jag kommer tillbaka till Kalmar i mitten av augusti. Förstår att en stor del av delen är att minska på kolhydraterna, men skulle ändå vilja fråga om du har några bra tips på paleoklassade kolhydratkällor utifall det skulle krisa! Hur räknas t ex quinoa?

  • Förstår att det kan vara svårt att vistas i Italien utan att inmundiga lite vitlöksbröd och aioli 🙂
   Kul att du hakar på oss när du kommer hem sen!
   En stor del är att minska på de överflödiga kolhydrater som oftast kommer från näringsfattiga problemkällor som just bröd, pasta eller ren skräpmat. Däremot är det individuellt hur stor mängd kolhydrater man fungerar bäst på.
   Bra källor är den nu mera klassiska sötpotatisen, och rotsaker. Quinoa brukar av Robb Wolf kallas för bra fågelmat .. 🙂 Även om det inte är ett spannmål så har quinoa liknande effekter, om än i mindre grad. Så kan du äta quinoa istället för pasta, så kör på det. Om du däremot vill genomföra en månad enligt Whole30 så skippa quinoa under den perioden.

   • David

    Tack Patriq! Ska bli intressant att följa sin egen och andras utveckling 🙂

 5. David

  ”En stor del av utmaningen” menade jag förstås 🙂

 6. Sandra

  Låter spännande. Har tidigare ätit GI, och nu senast LCHF. Har funkat mycket bra men tänkte nu testa detta!
  Har nu frågor bara: inte dricka smoothies? Är en ”paleo-smoothie” inte ok till frukost? Har svårt att hitta bra frukostar (förutom ägg).
  Är alla grönsaker, rotfrukter och sötpotatis ok under utmaningen eller endast vissa? För från LCHF:en är man ju van vid att endast ovanjordgrönsaker är ok.

  • Kul att du är med på tåget Sandra! 🙂
   LCHF är suveränt för viktnedgång, men jag gillar hur paleo fokuserar på matkvalité och hälsa i första hand.
   Smoothies är helt okej inom paleo, i vanliga fall. Under den här utmaningen försöker vi dock undvika att dricka några som helst kalorier, för även om en smoothie bara innehåller nyttigheter så är den redan så lättupptaglig av kroppen att du får en skjuts insulinet, som vi vill undvika. Ska du ändå dricka smoothie så är grönsaker att föredra framför frukt.
   Här är alla grönsaker godkända (utom majs, som för övrigt inte är en grönsak).
   Kika gärna in på vår facebooksida och häng med i diskussionerna där.

 7. asdf

  Ät första målet ganska snart efter att du vaknat.
  Ät sista målet några timmar innan läggdags.

  paleo? låter väl modernt…

 8. Pingback: Hälsoutmaning hösten 2013 | Primalisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: