Recept: Paleobröd


Något som väldigt många saknar när de lägger om till stenålderskost är brödet. Kanske inte i första hand för smakens skull med tanke på att bröd inte smakar särskilt mycket, utan mest för att ha något att bekvämt lägga pålägget på vid frukostbordet. Själv har jag varit en stor brödoman hela livet, men det är ändå väldigt sällan jag saknar att äta mackor. Det är främst när man sitter på ett fik, där det i nio fall av tio inte finns ett dugg man kan beställa annat än svart kaffe eller te. Möjligen morotskaka.
Inspirerad av det här inlägget på Free the Animal har jag provat att baka ett snabbt och enkelt bröd, och det blir faktiskt väldigt bra! Bortsett från teskeden med bakpulver så är det dessutom helt inom ramarna för kosten. Texturen blir riktigt brödlik om än lite fuktigare i mitten, och de är väldigt goda att rosta! Jag har däremot bara provat att rosta dem på ett galler högt upp i ugnen med grillinställningen, då risken finns att de snabbt blir brända och smular sönder om de står i en vanlig brödrost.
Att jag tagit halva mängden hasselnötsmjöl beror på att det innehåller knappt hälften så mycket omega-6 som mandelmjölet, men vill du optimera näringsprofilen så mal då istället ner macadamianötter till ett mjöl. Enda problemet där är att varje brödskiva kommer vara värd ungefär en halv dagslön.

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 3 dl hasselnötsmjöl
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Knäck ner äggen i en mixerkanna, och mixa dem en stund för att få upp lite fluffighet.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och mixa igen tills smeten blir slät.
  3. Häll i en smord brödform och grädda i mitten av ugnen i 35 – 40 minuter.
  4. Låt svalna under en handduk.

Ett väldigt enkelt recept som sagt, men ändå fullt av näring i jämförelse med vanligt bröd. Experimentera gärna med olika sorters nötmjöl, och öka eventuellt mängden. Det här var mitt tredje försök, och det finns fortfarande gott om plats kvar i brödformen när brödet svällt klart, så nästa gång tänker jag öka mängden smet och låta den stå inne ytterligare 5 minuter i ugnen. Hållbarheten på brödet är ca tre fyra dagar, så frys in det du inte tänkt äta på ett tag.


Relaterade inlägg
1. Den kompletta matguiden. Inköpslista á la paleo!

Annonser
Categories: Mat & Dryck | Etiketter: | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: