TV-inslag om vetemjöl och gluten


Det känns som en frisk fläkt att slippa debatten om fett kontra kolhydrater för en stund, och istället se ett hyfsat informativt TV-inslag om ett ämne som ligger oss paleofantaster än närmre om hjärtat, nämligen problemet med spannmål och då framför allt vete med tillhörande gluten.
Jag känner inte till någon av personerna i panelen sedan innan, men tycker lite synd om nutritionisten som får stå ensam med sina åsikter att det förmodligen inte är någon större fara att äta vetemjöl, och att många faktiskt mår bra av det. Personligen skulle jag säga att vissa tolererar vetet bättre än andra, men jag är ändå övertygad om att ingen har ett faktiskt behov av att äta vete, och att många som tycker sig må bra trots vetet skulle känna sig ännu bättre om de valde att plocka bort det.
Nutritionisten säger även att det inte finns något vetenskapligt värde i att bara prova på sig själv, men även om ett experiment med en enda testperson inte kan leda till solklar bevisning för en hel population så kan det leda till en klar övertygelse för den som väljer att utföra ett sådant experiment. Så tummen upp för självexperimentering!

I inslaget utförs även ett experiment där en man reagerar omedelbart på vetet genom att kroppen prioriterar bort muskelkapaciteten för att ta hand om brödet han stoppar i munnen. Hur det fungerar, eller om det ens ligger något värde i det vet jag inte. Någon som är insatt i liknande experiment får gärna upplysa mig.

Annonser
Categories: Nyheter & Media | Etiketter: , | 1 kommentar

Inläggsnavigering

One thought on “TV-inslag om vetemjöl och gluten

  1. Jag såg också det där. Jag håller med om att det var lite synd om nutritionisten som fick fajtas ensam för det hon trodde på. Hon har ju lite rätt i att en del kan ifrågasättas och att man måste se uteslutandet av spannmål i sitt sammanhang med att man antagligen ersätter det med någonting annat (näringsriktigt bra).
    Och den där kinesiologens vete-test var spännande! Hehe. Vet inte om jag tror på riktigt att det kan ha en sådan snabb effekt förstås, men jag har heller inte studerat kinesiologi så jag kan inte yttra mig i det hela ordentligt. Min snabba tanke var att mannen med vetefrallan i munnen kanske var för fokuserad på att inte ha smulor runt munnen på TV och inte koncentrerade sig på att trycka emot 😉

    Om du hör eller läser någonting mer om vetets (extrem-)snabba effekt och kinesiologi så hojta gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: