Föreläsning med Jonas Colting


Igår förärades Kalmar besök utav en av mina förebilder när det kommer till kost och träning. Inte så mycket för att jag brinner för triathlon eller uthållighetsidrott, för det gör jag inte, men däremot för att Jonas Colting ser människans ursprung som en otroligt viktig aspekt både vad gäller maten vi stoppar i oss, samt hur vi rör oss och vilken miljö vi väljer att röra oss i.
Under en fyra timmar lång och energisk föreläsning på stadshotellet här i Kalmar där han befann sig både högt och lågt framme vid podiet, lyckades Jonas klämma in dubbelt så många ord som en vanlig dödlig föreläsare normalt hinner med, men ändå kändes det som att tiden inte riktigt räckte till. Särskilt den avslutande delen kring kosten hade jag önskat mer tid av då mitt intresse i huvudsak ligger där, men den delen av föreläsningen var även den enda där jag inte tog några anteckningar, så kanske får jag anse mig fullärd på kostfronten 😉

Föreläsningen går under namnet Den nakna hälsan, och syftar till att skala bort det onödigt tillkrånglade som omger begreppen träning och hälsa idag, för att istället hitta den minimalistiska kärnan som är just naturlig mat, naturliga rörelser och äkta träningsglädje.
Hur hamnade vi där vi befinner oss idag? Sjukare och mer förslappade än någonsin, och omgärdade av enorma vinstintressen både inom kost- och träningsindustrin. Det har spårat ur rejält, och det har spårat ur väldigt snabbt. Själv tänker jag att just snabbheten i detta mänskliga förfall kan vara något positivt, då det gått alltför snabbt för att vi skulle undgå att lägga märke till det, och förhoppningsvis kunna vända trenden.

Vår mentala inställning till motion, kost och hälsa
Jonas la stor vikt på den mentala aspekten och inställningen till träning. Det är alltför vanligt att vår träning blir resultatinriktad. Man vill gå ner ett visst antal kilon, kunna lyfta ett visst antal av desamma, eller uppnå ett kroppsligt utseende som man föreställer sig vara optimalt. Målsättningar är både bra och önskvärt, men man glömmer lätt bort att vägen dit är det som kommer utgöra större delen av vår vardagliga träning, och det är därför nödvändig att den biten i sig blir rolig och givande. Ett lyckat träningspass har det varit när du kommer hem och känner att du vill göra samma sak imorgon igen. Inte när du kommer hem och är totalt slutkörd i kroppen och undrar varför du utsätter dig för den här typen av straff.
När det gäller storslagna målsättningar, krävande prestationer och svåra utmaningar pekar Jonas även på vikten av att dela upp dessa ogreppbara utmaningar i mindre delmål, och fokusera på en del i taget. Istället för att man ska springa en mil så ska man springa en kilometer, och när är klar med den så springer man en till, tio gånger.
För att minska den mentala barriären handlar det mycket om att fokusera på vad du kan göra just här och nu för ditt välmåendes skull. Många fastnar i resonemanget att man ska börja träna imorgon, eller på måndag. Innan jag börjar träna måste jag bara komma lite i form ..
Sätt istället igång med detsamma, och fråga dig själv vad du kan göra just här och nu för din hälsas skull. Sitter du vid middagsbordet kan du peta bord brödbiten och istället äta en pannbiff till. Då har du klarat utmaningen i nuet, och är redo att ta dig an nästa utmaning, istället för att hela tiden fokusera på hur jobbig all omställning kommer vara framöver.

Vad är hälsa och vad är prestation?
Den enda fråga jag egentligen hade med mig när jag gick till föreläsningen var hur Jonas ser på detta med den stora mängden träning som oftast omger framför allt uthållighetsidrotter. Att han själv tränar enormt mycket är ingen hemlighet, men skulle han rekommendera det även för vardagsmotionären som i huvudsak är ute efter optimal hälsa livet ut?

Jag behövde aldrig ställa frågan, eftersom han själv kom in på ämnet och vid flera tillfällen påpekade att ”träning inför ett krävande marathon eller ironman har inte något med hälsa att göra”, och att den mängden fysisk utmattning kan få negativa hälsoeffekter sent i livet, om inte tidigare.
Det kändes bra att höra, då jag själv också är av åsikten att man måste skilja på träning för hälsans skull och träning för att kunna prestera på topp under en kortare period i livet. Det sistnämnda innefattar oftast idrottsspecifik träning vilket lätt innebär repetitiva rörelser som kan leda till förslitningsskador och överlag obalanserad träning. Nu säger jag inte att man ska undvika att träna hårt inför ett specifikt mål eller eller en enskild idrott om det är vad man brinner för, men det har blivit alltför vanligt att vardagsmotionären som bara är ute efter förbättrad hälsa inbillar sig att ju mer och ju hårdare du tränar, desto bättre är det.
Människan är en uthållig varelse, men det innebär inte att långdragen träning med kroniskt hög puls flera gånger i veckan behöver vara rätt väg att gå. Träna däremot varierat, träna naturliga rörelser och träna med ett motstånd som är krävande men inte övermäktigt.

Crossfit ser jag ju som en fantastisk bra träningsform, men jag anser även att den främsta problematiken med crossfit är att man lätt faller in i ett tänk där varje pass ska vara så hårt och krävande att man knappt kan gå dagen efter. Träna på det viset fem sex dagar i veckan så kommer du antagligen kunna prestera riktigt bra, under en tid, men det är även lätt att övertaxera kroppen, och få en dusch av stresshormoner som du skulle klara dig bättre utan. Fördelarna jag ser med crossfit annars är just variationen, och att det tack och lov oftast är korta, intensiva pass hellre än långdragen träning med konstant hög puls. Den sociala dynamiken är också en otroligt viktig del inom crossfit, men mer om det en annan gång.

Stenålderspromenad i skog och mark
Jag vet att Jonas under förra året höll ett seminarium tillsammans med en av mina allra största förebilder, Erwan Le Corre, och är det någon som vet vad genuint hälsosam träning handlar om så är det Erwan. Detta har Colting tagit fasta på, och under föreläsningen igår lade han stor vikt vid att prata om fördelarna med träning i naturen, träning med naturliga redskap, och gärna i socialt umgänge med andra.
Vill du börja träna mer i det fria så är en bra metod att sparka av dig dina tjocksulade träningsskor, hoppa i ett par minimalistiska barfotaskor och promenera in i skogen med en vän eller fem. Bara att traska omkring i den ojämna terrängen är en utmaning för många. Lägg sen till lite löpning, och mixa in trädklättring, ducka under lågt hängande grenar, kräla på alla fyra uppför en stenhäll och hoppa tillbaka ner, träna på att landa smidigt. Hitta lämpliga stenar eller trädstammar att lyfta, välta, dra och kasta mellan varandra. Som Jonas sa: ”Det finns mycket kul man kan göra med stock!” .. sen får man tolka det som man vill.

Jag ägnar stor del av min tid till att läsa om den här typen av inställning till ursprunglig kost, träning och hälsa, och jag lyssnar på podcasts eller ser videoklipp från inspirerande föreläsare och allmänt allvetande individer. Så det var inte i första hand nya lärdomar jag tog med mig hem från föreläsningen igår, men däremot en rejäl dos inspiration! Jonas hade en energi som man kanske inte kunde tro gick att åstadkomma utan socker, och är det något jag känner för just nu så är det att dra på mig mina Vibrams och springa till skogs, för en dos naturlig träning. Lyckligtvis är våren så gott som här, och därmed en säsong av utomhusträning.

Annonser
Categories: Motion & Träning, Nutrition & Näring, Personligt & Utvecklande | Etiketter: , , , , | 4 kommentarer

Inläggsnavigering

4 thoughts on “Föreläsning med Jonas Colting

 1. Hej! Jag var på Jonas föreläsning för cirka ett år sedan här i Göteborg. Mitt intryck är ganska likt ditt; herr Colting är verkligen ett inspirerande glädjepiller. Han är dessutom duktig på att svara på mail när jag och min pojkvän har haft frågor i efterhand.

  Jag vill även ge dig tummen upp för att du gör så gedigna och kvalitativa blogginlägg!

  Mvh, Catarina

  • Tack för dina vänliga ord! 🙂
   Min målsättning är att det ska bli ännu högre kvalitet på inläggen. Svårt bara att hitta tiden till att sätta sig ner och skriva något riktigt genomtänkt.

   Ja, han tycks vara väldigt aktiv på nätet, både som bloggare och twittrare, så jag kan tänka mig att han även är snabb på att svara på mail.
   Personligen skulle jag gärna delta på något av hans ”MovNat”-inspirerade träningsläger.

 2. Härligt beskrivande inlägg om föreläsningen!

 3. Pingback: madeleinestedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: