Dör du i förtid av rött kött?


Ja, möjligen om köttet i fråga kommer i form av närkontakt med en uppretad, aggressiv bisonoxe, trängd i dess hage och med taskigt morgonhumör. Jag har hört talas om folk som dött köttdöden på detta hemska vis, och önskar förstås inte att någon behöver gå hädan på det sättet.
Att du däremot skulle dö för tidigt som en direkt följd av att äta hederligt rött kött av bra kvalitet är mer tveksamt. Ännu en ny studie hävdar dock motsatsen, och den har förstås fått en hel del uppmärksamhet i media världen över. Dessvärre saknas i de flesta fall kritisk granskning från mediernas sida, och man lägger istället helt sonika ut studien som om den vore dagens sanning.
Lyckligtvis finns det många kunniga läkare och andra där ute som dissekerar studierna åt oss, och pekar på dess brister. I det här fallet finns det mycket att kolla närmre på. Kostdoktorn har skrivit ett bra inlägg om den senaste köttvarningen, liksom docent Ralf Sundberg, och även Denise Minger har skrivit ett utförligt och bra gästinlägg hos MDA.

Vad rapporterar studien, och hur har den utförts?
Vad man har gjort denna gång är inte en helt ny studie, utan man har analyserat data från två (numero ett och två) tidigare större studier som utförts under de senaste tre decennierna, varav den ena på kvinnor och den andra på män. Man har sedan delat in dessa ca 120 000 personer i fem olika grupper, baserat på hur stor mängd rött kött de säger sig ha ätit. Dessa uppgifter har sedan jämförts med dödligheten inom testgruppen, och vad man kommit fram till är att intaget av oprocessat rött kött ökar risken att dö i förtid med 13 %, medan processat rött kött ökar risken med 20 %. Det låter ju inte alls nyttigt.

Varför varningarna om rött kött kan förpassas till tändveden även denna gång
Med hjälp av statistik kan man framställa alla möjliga typer av sanningar, och därför är det förstås en bra idé att kolla närmre på studien i sin helhet, hur den har utförts och vilka andra faktorer som kan spela in i resultatet. Här är några exempel.

 • Studien är en observationsstudie, dvs en studie som är bra för att hitta möjliga samband, men utan förmåga att hitta en bevisbar orsak. Man har alltså inte utfört någon typ av kontrollerat experiment med det röda köttet, utan baserar sina fakta på olika formulär som deltagarna i studien fyllt i.
  Som exempel: Är det sant att folk med större fötter är bättre på att läsa än folk med små fötter? Ja, det sambandet finns eftersom vuxna är bättre än barn på att läsa, men det bevisar självklart inte att det beror på skostorleken.
 • När vi ändå pratar om formulären. Skulle du med någon som helst precision och säkerhet kunna återberätta vad du ätit de senaste åren? Ta i så fall gärna själv en titt på ett av de formulär (PDF) som deltagarna fått fylla i var fjärde år. Inte helt lätt väl? Minns du ens vad du åt förra veckan?
 • Andra studier visar att folk som fyller i kostformulär av ovan nämnda karaktär har en tendens att både under- och överdriva vad de ätit, där framför allt hälsomedvetna människor som faktiskt lever längre har en tendens att överdriva hur mycket nyttigheter de ätit, och missar eller struntar i att rapportera in om de stoppar i sig hamburgare eller annat som anses vara skräpmat.
 • På tal om hamburgare, så faller dessa av någon märklig anledning in under kategorin oprocessat rött kött, och i kategorin processat rött kött hittar vi t ex varmkorv och smörgås med köttpålägg. Denna typ av mat innehåller väl inget annat än kött, eller? Det kan ju även misstänkas att just korv och hamburgare faktiskt är något som äts oftare än stek och fläskkotletter, och därför påverkar resultatet för det ”röda köttet” rejält.
 • Kan du hitta andra faktorer i gruppen som äter mest rött kött (längst till höger), som också kan tänkas leda till högre dödlighet? Vad sägs om tre gånger så stor andel rökare, mindre fysisk aktivitet, färre vitaminer, högre BMI, och större intag av alkohol. Kan det tänkas vara så att de som äter mer rött kött (ofta hamburgare, pizza m.m.) också generellt sett lever mindre hälsosamt än andra? Det känns inte helt orimligt om jag får säga det själv.
 • För att ytterligare spä på misstanken om att dessa kostformulär troligtvis inte är helt tillförlitliga kan vi kolla på det genomsnittliga kaloriintaget för män och kvinnor, i grupperna som åt minst respektive mest rött kött.
  Känns det verkligen troligt att kvinnorna i den lilla köttgruppen bara äter i genomsnitt 1200 kalorier om dagen? och att männen bara äter ca 1600 kalorier? Ett glapp på runt 800 kalorier jämfört med de som rapporterat in att de äter mer kött. Antingen trivs dessa människor med att gå väldigt hungriga, eller så kan det tänkas att det missats att rapporteras in en och annan glasspinne. Hur det än är med den saken tror jag vi kan slå fast vid det här laget att observationsstudier där vanliga dödliga ska fylla i vad de ätit under åren inte bevisar ett skvatt.

Vad mer finns att säga?
Känns det fortfarande troligt att det i första hand är rött kött som leder till ökad dödlighet?
I så fall kan vi ju kolla närmre på själva riskökningen. Det rapporteras ju att ett intag av oprocessat rött kött ökar risken till för tidig död med 13%, medan intaget av processat rött kött ökar risken med 20%. Det låter ju nästan som en dödsdom redan där!
Men ponera att din nuvarande risk att dö i hjärtsjukdom är t ex 5%. En ökning med 20% tar dig då till mäktiga 6%. Inte lika dramatiskt va? och då har vi inte ens bevisat att orsaken över huvud taget finns där.

En annan märklig detalj i den här studien är siffrorna på kolesterolet. Där ser vi att de som uppgett sig äta minsta mängden rött kött ändå har sämst kolesterolvärden, medan gruppen som äter mest rött kött har de näst bästa värdena. Varför ser vi då inga rubriker i tidningarna om att ”Rött kött sänker dina kolesterolvärden!” ?

Avslutningsvis vill jag säga att jag inte nödvändigtvis försvarar all typ av kött och hävdar att det är helt ofarligt i obegränsade mängder. Hur gott bacon än är så är det ofta av tveksam kvalitet och innehåller ämnen som kroppen skulle klara sig utan. Då pratar jag inte om det mättade fettet, eller ens om att köttet kommer från gris och klassas som rött. Även vanligt kött av dålig kvalitet kan behöva begränsas, då djuret sällan är uppfött med hälsosamma metoder. En annan riskfaktor med kött ligger även i tillagningsmetoden, där mycket pekar på att tillagning på för höga temperaturer förmodligen kan vara skadligt.
Däremot står jag fortfarande fast vid att kött av bra kvalitet är bland det nyttigaste och mest näringsrika du kan stoppa i dig, framför allt i jämförelse med fullkornsbröd, pasta och baljväxter som annars gärna framställs som enbart nyttiga och välgörande.
Jag har heller inget ont att säga om studiens uppmaningar om att äta mer fisk och grönsaker. Dessa kommer däremot aldrig smaka lika gott som en saftig nygrillad biff.

Annonser
Categories: Nutrition & Näring, Nyheter & Media, Vetenskap & Forskning | Etiketter: | 5 kommentarer

Inläggsnavigering

5 thoughts on “Dör du i förtid av rött kött?

 1. Robin

  Word!

 2. bengt

  Tummen upp för dig.

  Smakar det så kostar det. Gör väl inget att det du äter har varit vid känslomässigt liv..

  • Vad vi än äter så drabbar det något levande, om det så är havre från en åker där hundratals varelser fått sätta livet till för att åkern ska kunna sås.
   Sen har vi ju även den aspekten att om vi inte fött upp djuren så hade de inte haft ett liv över huvud taget. Hur känner du själv inför det? Skulle du hellre leva ett halvt liv och sakna vetskapen om att du kommer dö i förtid, eller skulle du hellre aldrig ha blivit född?
   Olika individer har säkerligen olika svar på den frågan.

 3. Pingback: Vegetarisk morot bättre än animalisk piska « No size fits all

 4. jonna

  Hade köttätandet minskat hade inte lika många djur tvingats födats upp och alltså inte behövt lida enbart för att vi människor har hjärntvättats (av köttföretagen som tjänar pengar på oss) att vi dör om vi inte äter kött varje dag. Vi människor har belönats med förmågan att vara allätare, och kan välja bort utnyttjandet av andra individer och ändå leva ett långt hälsosamt liv utan animaliska produkter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: