Recept: Skottsäkert kaffe


Med inspiration från Dave Asprey och hans bulletproof coffee kommer här ett kafferecept som du onekligen kommer höja på ögonbrynen över. Vi pratar alltså om kaffe med smör i. Placera mig dock inte i galenskåpet innan du själv har testat att sippa på denna smakrika och krämiga kaffekreation! Det är verkligen gott och energigivande. Gillar du latte så kommer inte det här kännas särskilt märkvärdigt i smaken.
Koka ihop en laddning och ta med i en termos ut i vargavintern, så har du gott om energi nära till hands.

Ingredienser
1 person

 • Ditt favoritkaffe, 3 dl
 • Osaltat smör, 40 – 50 gram
 • Kokosolja, ett par teskedar

Tillagning

 1. Optimalt är förstås om du maler ditt kaffe själv från hela, ekologiska bönor av högsta kvalitet. Brygg ihop så du får runt 3 dl färdigt kaffe.
 2. Smält smör och kokosolja i en kastrull. Välj osaltat smör, och kokosolja utan smak.
 3. Mixa kaffe och smörblandningen i en blender, med en stavmixer eller en visp plus en stark arm. Ett varningens ord bara, använder du blender så häll inte i för mycket åt gången, då het vätska gärna vill få locket på blendern att sticka iväg.
 4. Drick som det är eller krydda med lite kanel.

Prova dig fram med den mängd smör du själv tycker blir godast. Har du ingen kokosolja så smakar det lika bra utan. Det enda som händer är att du går miste om lite välgörande MCT-fetter. Appropå det så innehåller orginalreceptet ingen kokosolja utan istället ett MCT-tillskott. Testa gärna den varianten också om du känner för det.

Annonser
Categories: Mat & Dryck | Etiketter: | 9 kommentarer

Inläggsnavigering

9 thoughts on “Recept: Skottsäkert kaffe

 1. Röd

  Man kan mixa kaffe, smör och ägg! Bästa mellanmålet ju! (Man kan ha i mjölk också, eller grädde)

 2. What an awesome picture! Thanks for the mention! I am sending your site to Lana, my Swedish wife, who will be able to read it well. I wish I also spoke 5 languages like she does. 🙂

  • Thanks man! I’ve had that coffee every morning since I found out about it. Tastes just delicious!
   Actually I’m just about to listen to your interview with Richard Nikoley.
   I’d be happy just to be able to speak one more language 🙂

 3. Jag testade detta i morse, wow vad gott det var, tack för receptet! Dave Asprey anser ju att det är viktigt att smöret är gräsuppfött, vet du om det finns att få tag på här i Sverige?

  • Jag mailade till Svensk Mjölk nån gång för länge sedan och frågade hur svensk kreatur normalt föds upp, och hur våra mejeriprodukter produceras. Kommer knappt ihåg svaret, men vill minnas att vårt svenska smör (i de hederliga gamla guldförpackningarna) i huvudsak är från kor uppfödda på gräs under den tid på året då det är möjligt.

 4. Pingback: Solig söndag | springvackert

 5. PA

  ett par år senare…det här med hö tror jag främst gäller majsproducerande länder…där används majs som alternativ vilket försämrar smörets hälsosamma egenskaper…hos oss käkar korna hö på vintern i form av ensilage

 6. Jag har precis så smått börjat gå över till en mix av LCHF och paleo då jag tror att min kropp kommer må bäst av det… jag har länge varit nyfiken över detta med fett i kaffet men jag är väldigt rädd för att jag rent ut sagt kommer att behöva bo på toaletten sen 🙂 Är detta något man kan räkna med i början tills man vänjer sig eller vad tror ni?

  Tack på förhand.

  MVH!! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: