Forma det liv du vill ha, om konsten att uppnå sina mål


Vissa gillar devisen om att ta dagen som den kommer och inte bekymra sig så mycket för framtiden, carpe diem, och visst låter det som en befriande inställning till livet, men de flesta skulle ändå göra sig själva en stor tjänst genom att dra upp några grundläggande riktlinjer för sina liv, samt utvärdera dessa riktlinjerna med jämna mellanrum. Tänk tillbaka på åren som gått och fråga dig själv om du är nöjd med den tid som passerat, och om du är nöjd med din situation idag. Själv är jag i det stora hela väldigt nöjd, men det finns ändå mycket jag skulle ha gjort annorlunda eller bättre, eller mycket jag skulle ha velat göra över huvud taget. De som överkommit svåra sjukdomar eller olyckor säger ibland att man ska leva varje dag som att det vore den sista, och det är inget fel med den principen, bortsett från det faktum att om jag skulle leva den här dagen som att det vore min sista så hade jag inte gått till jobbet, och jag hade definitivt inte haft många ören kvar på bankkontot vid dagens slut.
Jag lever med inställningen att jag kommer dö av hög ålder, många långa år från nu. Det viktigaste för mig när den dagen kommer är att jag vill kunna känna att jag är nöjd med hur jag levt mitt liv, att jag inte bara lutat mig tillbaka och låtit åren passera. Samtidigt måste man hitta balansen mellan strävan att nå framgång, och en livsinställning där du inte ställer för höga krav på dig själv. Annars kommer din vardag kännas väldigt stressad.

Oavsett om du är intresserad av att dra upp storslagna och långsiktiga riktlinjer för ditt liv, eller bara vill sätta några mål för de kommande veckorna så hittar du förhoppningsvis mycket inspiration i det här inlägget. Låt oss gå igenom en effektiv trestegsraket för att nå dina mål!

Steg 1: Dina olika roller i livet
Du må tycka att du har bra koll på dig själv, och att du säkerligen kan hålla dina målsättningar i huvudet utan att glömma bort dem. De handlar ju trots allt om ditt liv och är väldigt viktiga för dig. Men tillåt mig tvivla! Det första jag vill att du ska göra är att bestämma dig för var du tänker skriva ner dina målsättningar. Om det är i en textfil på datorn, ett linjerat kollegieblock eller en elegant läderinbunden journal spelar mindre roll, huvudsaken du får allt på pränt.
Viktigt är också att ge dig själv tid att verkligen tänka igenom vad det är du vill uppnå. Långsiktiga mål kräver antagligen mer tankenötande, men oavsett vilket bör du inte hasta genom den här processen. Ta en lugn helg ute vid sommarstugan, en kväll hemma framför brasan eller ett par långpromenader där du hittar ro att tänka för dig själv. Glöm som sagt inte att anteckna det du kommer fram till.

För att komma fram till några välstrukturerade mål ska vi börja med att dela in livet i olika kategorier. Här föreslår jag att du väljer ett av dessa två alternativ.

1. Skriv ner de olika områdena i ditt liv. Exempelvis relation, karriär, ekonomi, hälsa, andlighet, mentalitet, kunskap, resor osv.

eller

2. Skriv ner de olika rollerna i ditt liv. Exempelvis pojkvän, make, far, ledare, anställd, bloggare, atlet, fotbollsspelare, fotograf, medborgare osv.

Själv tilltalas jag mer av att kategorisera mig själv i olika roller (pojkvän, son, bloggare, anställd, crossfitutövare, fotograf mm). Välj det som passar och spalta sedan upp så många områden eller roller du kan komma på. Det är egentligen oviktigt om du väljer att dela in ditt liv i områden eller roller, för oavsett vad du väljer kommer de praktiska handlingarna för att uppnå målen bli desamma.
Välj sedan ut de som är allra mest relevanta för just dig. Du kanske upptäcker att du har väldigt många roller i ditt liv, som varje dag kräver din uppmärksamhet. Roller som innebär åtaganden vilka i större eller mindre utsträckning är givande för dig, eller som gör dig lycklig. Genom att sätta dig ner och skapa en prioriteringslista över dina olika roller, eller områden, kommer det sen också bli enklare att fatta beslut när dessa roller ställs mot varandra. Ska du gå ut och ta en öl med vännerna denna helg, eller stanna hemma och jobba med ett projekt du brinner för? Är det något område i ditt liv som kräver mer tid och uppmärksamhet än vad det egentligen är värt för dig?

Om du har för avsikt att sätta kortsiktiga mål som exempelvis bara har med din träning att göra så kan nog det här kännas som en onödig process, men principen är densamma. Nöj dig i så fall med att helt enkelt fokusera på din roll som crossfitutövare, simmare, klättrare osv. Möjligtvis även ta med områden som på något vis är sammanlänkade med din framgång som atlet, t ex kost och sömn.

För att ytterligare få grepp om vad vi vill förbättra och förändra i våra liv är det nu dags att definera syftet med dina olika roller eller områden. Tänk efter hur du upplever dig själv inom varje område, och skriv ner hur du vill se dig själv i respektive roll, eller hur du vill att andra ska uppfatta dig, om ett år, fem år eller vad som helst. Vilka är anledningarna till att du lever som du gör idag? Är det verkligen pga ditt genuina egenintresse eller är det snarare av förväntan du tror att andra har på dig? Sysslar du med crossfit bara för att det faktiskt råkar vara världens bästa träningsform (hint hint) medan du egentligen sneglar mot zumba då det verkar vara så mycket roligare och kanske skulle vara mer givande för dig?
Var ärlig mot dig själv när du funderar igenom hur du lever i dina olika roller idag, och hur du skulle vilja se dig själv om ett halvår, ett år eller ett decennium från nu.

Steg 2: Ställ fram måltavlorna
När du nu delat in ditt liv på det ena eller andra sättet, prioriterat det du anser vara viktigast, och definerat din vilja och syfte för varje område är det dags att ge varje kategori några målsättningar. Det är också nu du behöver bestämma tidsramen för dina olika målsättningar om du inte redan gjort det. Du kan välja samma för allihop, eller olika tidsspann för olika områden. Det är helt upp till dig.
Själv tycker jag att ett år är ett bra tidsmått. Du hinner utföra stora förändringar på ett år om du ger dig fan på det, utan att det är alltför långt fram i tiden för att det ska vara svårt att få grepp om. Gå dock inte i fällan att du måste sätta dina mål på nyårsdagen, på den första måndagen i månaden, eller när polstjärnan lyser som klarast. Jag kan villigt erkänna att jag själv har en tendens att vilja starta nya projekt den första varje månad, eller på andra märkvärdiga datum som t ex den 11 november 2011. Glöm allt sånt! Kör igång när du är redo, och när du har hunnit ta dig tillräckligt med tid för steg 1.

En bra metod att använda dig av är att börja bakifrån. Ge dig själv en större målsättning för t ex området hälsa som du ska ha uppnått inom en viss tidsperiod. Det kan t ex vara ”om ett år har jag som vana att äta strikt stenålderskost”, eller ”om ett år marklyfter jag 150 kg” eller ”om ett år har jag sparat 30 000 kr till Thailandsresan”. Alla mål bör vara så tydliga och mätbara som möjligt, men är det någonstans du kan vara lite vag och luddig så är det på de långsiktiga målen. Det är inget fel med målsättningen ”om ett år kommer min farmor känna större uppskattning för mig då jag besökt henne på hemmet så mycket oftare”, även om den är lite knepigare att mäta. Först när vi ska dela in våra mål i mindre delmål, eller handlingar, är det viktigt att vara riktigt tydlig, och det är precis vad vi ska göra nu.

Några viktiga saker att ha i åtanke är att du är realistisk men ambitiös i dina målsättningar. Sätt utmanande målsättningar, som gör att du verkligen går framåt i livet. Den där känslan av det flummiga begreppet flow som du upplever ibland, den får du oftast när du är sysselsatt med en utmaning som är stimulerande utan att vara övermäktig.

Exakt vilka delmål behöver du uppnå för att nå var och en av dina målsättningar? och vilka åtgärder behöver du vidta för att nå dina delmål?
Vill du öka ditt marklyft till 150 kg från nuvarande 120 kg så kan ett bra delmål förstås vara att orka lyfta 135 kg om ett halvår, och för att lyckas med det behöver du kanske lägga in ett pass med marklyft varje vecka.
Fundera ut lämpliga åtgärder du behöver vidta för var och ett av dina mål, och skriv även ner när de måste vara genomförda eller hur ofta de måste genomföras. Ett bra verktyg här är förstås en hederlig kalender där du kan planera in dina åtaganden. Andra bra verktyg som jag själv använder är lämpliga applikationer till min iPhone, t ex Way of Life som är en enkel men helt klart tillräcklig app för att hålla koll på dina vanor. En annan är Life Goals. Om du har som målsättning att äta bättre så kan du skapa en rubrik med ”Är jag nöjd med hur jag skött min kost idag?”, och varje kväll klickar du i ja eller nej. Gör samma sak med ”Har jag ringt mina föräldrar?”, ”Har jag aktiverat mig tillräckligt?”, eller ”Har jag fört över tillräckligt till sparkontot?”. Und so weiter.

Steg 3: Är du kvar på banan eller har du spårat ur?
När du är klar med det gedigna arbetet att planera ditt liv så är det förstås inte bara att arkivera planeringen i närmaste skrivbordslåda. Vad du behöver göra nu är i första hand att sätta igång med de handlingar som kommer leda dig till slutet av regnbågen, där ditt nya jag väntar, iklädd vit särk och en aura av perfektion, eller?
Kanske kommer du inte nå alla dina mål, men en förutsättning för att över huvud taget nå fram är att du konstant följer och utvärderar din planering. Plocka gärna fram den en gång varje månad och gör en ärlig bedömning av dina framsteg, eller bristande framsteg. Inse att du många gånger kommer behöva göra obekväma val för att komma vidare, t ex att faktiskt cykla till träningen trots att det snöar ute. Det är lätt att idag sitta och tänka att du kommer skippa pommes fritsen nästa gång du äter ute, men inte lika lätt när du väl hamnar i den situationen. Följ den plan du själv har skapat! Den du vet behöver följas för att du ska komma någon vart.

Dina långsiktiga mål kommer med stor sannolikhet förändras med tiden, och då ska du självklart inte klamra dig fast vid målsättningar som inte längre känns lika viktiga för dig. Andra målsättningar kanske visar sig vara alldeles för svåra att nå.
Använd dina stunder av utvärdering till att fundera på om det är något du behöver justera, ta bort eller lägga till. Det allra viktigaste är att du själv blir nöjd i slutänden.

Har du tips om andra metoder för att nå dina mål? Kommentera gärna.

Annonser
Categories: Personligt & Utvecklande | Etiketter: , | 1 kommentar

Inläggsnavigering

One thought on “Forma det liv du vill ha, om konsten att uppnå sina mål

  1. L

    Väldigt glad att jag hittade din blogg idag, precis vad jag behöver, tack!
    Efter många turer i olika mat träsk har min mage o jag kommit fram till att mejeriprodukter, spannmål o socker är de stora bovarna i min hälsa…så nu är jag på jakt efter inspiration alà paleo. Gillar ditt helhets tänk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: