Ta råd om salt med en nypa salt


De flesta har väl hört att man ska hålla nere intaget av salt, eftersom det sägs bidra till bl a förhöjt blodtryck, benskörhet och risk för hjärtsjukdomar såväl som skador på njurarna. Men är salt egentligen något farligt som vi alla bör undvika?
Som med så mycket annat är det mängden som har störst betydelse. ”The dose makes the poison” är ett uttryck som man kan lägga på minnet, då stora mängder av i princip vad som helst innebär risker.
Idag skriver DN en artikel om den senaste forskningen på salt, och där ser vi att det i första hand är vissa människor som bör skära ner på saltet, nämligen de som stoppar i sig mycket processad färdigmat, chips och annat skrot. Färdiglagade livsmedel innehåller mycket natrium, inte för att de måste göra det av kvalitetsskäl, utan för att människan instinktivt uppskattar salt, och det får därmed produkten att smaka bättre. Jag har även hört en del konspiratoriska spekulationer om att vissa läskproducenter uppmuntrar industrin att stoppa mer natrium i sina produkter, eftersom ju mer salt man äter desto törstigare blir man.
Personligen är jag av åsikten att äter man mycket färdigmat så är inte saltkaret det första man ska plocka bort från bordet, utan allt annat som ligger på talriken (i kartongen).

Innebär mer salt alltid förhöjd risk för hjärtsjukdom?
Inte enligt vissa studier. De flesta tycks vara överens om att ett stort saltintag kan leda till ökat blodtryck, vilket betraktas som en riskfaktor för hjärtsjukdom. Men bara för att något eventuellt ökar en riskfaktor innebär inte det en direkt relation till själva sjukdomstillståndet. Enligt studien jag länkade till förekom det mer hjärtproblem hos de som åt lite salt än hos de som åt mycket.

Debatten kring salt går het, men det är något jag gärna sätter mig bättre in i framöver. För tillfället kan vi i alla fall dra en väldigt enkel slutsats.
En kost som utesluter chips, processad färdigmat och liknande, där man istället fokuserar på ren mat som lagas från grunden, utesluter per automatik de allra största saltfällorna. Så oroa dig inte för att strö lite smakförhöjande flingsalt över din stek. Däremot uppmuntrar jag gärna till att inte bomba all mat med salt, inte så mycket för de eventuella riskernas skull, utan för att uppleva smakerna i dina maträtter utan att allting alltid bara smakar salt.

Bilder: Salt

Annonser
Categories: Nyheter & Media, Sjukvård & Hälsa | Etiketter: | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Ta råd om salt med en nypa salt

  1. Oskar

    Bra artikel! bara en liten grej: sodium = natrium på svenska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: