Den kompletta matguiden. Inköpslista á la paleo!


Att äta hel och riktig mat innebär att man behöver utesluta många matvaror som finns bekvämligt färdigpackad på butikshyllorna, och eftersom vi vant oss vid att enkelt kunna plocka hem ett paket makaroner eller färdigskuret bröd är det många som upplever att det knappt finns någonting kvar att välja bland när man börjar ställa om till en mer ursprungligt orienterad kost. Vid en snabb överblick över det vi vanligtvis äter idag så ser vi just stora mängder processad, manipulerad, kemiskt och genetiskt behandlad, samt artificiellt framställd mat, vilket leder till att många frågar sig vad man egentligen ska köpa. Jag brukar säga att man ska tänka ”kött och grönsaker” när man funderar över vad riktig mat är, men det låter ju lite torftigt (enligt vissa) så därför har jag sammanställt den här inköpsguiden. Inspirationen till guiden kommer från en alldeles utmärkt inköpslista på Mark’s Daily Apple, och med Marks tillåtelse har jag plockat mycket från hans lista, men även lagt till en hel del och skapat en version mer anpassad för oss svenskar. Tanken är att kontinuerligt uppdatera den.
Varje sektion innehåller en kort beskrivning av tankar, idéer och råd kring den aktuella matgruppen, följt av goda och nyttiga varor att lägga i matkorgen. Handla för all del i matvarubutikerna, men överväg gärna att ta direktkontakt med producenterna av din mat. Besök gårdar i ditt län, eller botanisera på en bondemarknad om det finns en sådan i närheten.

Matpyramiden som den borde se ut

Innan jag börjar lista varor att fylla kyl, frys och skafferi med vill jag tipsa om den här matpyramiden som snyggt beskriver upplägget för en bra kost. Notera att den är uppbyggd med kalorier i åtanke, inte mängd mat på talriken. Den bygger alltså på att majoriteten av dina dagliga kalorier kommer från animaliska produkter, men du kan för den skull fortfarande fylla mer än halva talriken med grönsaker.

Att tänka på när du handlar

Det finns en del prioriteringar och insikter att ta med dig när du står i butiken och väljer varor.

 1. Tänk på att en bra kost i första hand handlar om hög kvalitet på det du stoppar i ansiktet. Ett stycke högrev skiljer sig mycket beroende på hur djuret har tillbringat sina dagar och vilken föda det fått. Välj så bra kvalitet på all din mat som du anser dig ha råd med. Blir vi fler som handlar ekologiskt blir varorna med tiden också billigare. Dyrare är dock inte alltid detsamma som bättre.
 2. En av de vanligaste invändningarna mot att ersätta processad mat med riktig mat är att det blir större utgifter på mat varje månad. Bli mer prismedveten när du handlar, lär dig vad normalpriset på en paprika brukar ligga på, och handla extra mycket när det är billigt. Frysen är din bästa vän (näst efter hunden).
 3. Istället för att ta med dig en inköpslista till butiken kan du bestämma dig för vilket kött du ska köpa när du väl är på plats och kan se priserna. Du kanske tänkte äta ryggbiff ikväll, men upptäcker att de säljer två helgrillade kycklingar till priset av en.
 4. Bra mat, smart träning, och en hälsosam livsstil leder förhoppningsvis till färre sjukdagar och ett rikare liv, dvs lägre kostnader för sjukvård och mediciner. Ha det i åtanke om du upptäcker att din matnota blivit lite dyrare.
”Den som inte avsätter tid till hälsosam kost och fysisk aktivitet får förr eller senare avsätta tid till sjukdom”

Kött & Inälvsmat
Låt animaliska produkter av bra kvalitet bli den prioriterade källan till dina kalorier. Där får du i dig alla proteiner du behöver, plus en hel del bra fetter. Välj i första hand närproducerat kött av ekologisk kvalitet, från kreatur uppfödd på huvudsakligen gräs, grisar som fått böka efter rötter utomhus, och vilt som skjutits i våra svenska skogar. Kött av sämre kvalitet är ofta från djur uppfödda med tillsatta hormoner och pesticider, samt behandlade med anibiotika för att förebygga infektioner. I Sverige har vi lyckligtvis ganska bra djurskyddslagar där bl a tillsatta hormoner i fodret är förbjudet, men en stor del av köttet importeras från andra länder där reglerna kanske inte är lika stränga.

 • Bacon
 • Entrecote
 • Flankstek
 • Fläskfilé
 • Fläskfärs
 • Fläskkarré
 • Fläskkotlett
 • Fläsklägg
 • Fransyska
 • Hjortfilé
 • Hjärta
 • Högrev
 • Rostbiff
 • Ryggbiff
 • Råbiff
 • Rådjurssadel
 • Sidfläsk
 • Spädgris
 • Skinka
 • T-Bonestek
 • Tunga
 • Viltfärs
 • Älgstek

Fågel & Ägg
Det är ingen vacker syn med höns tätt packade i trånga burar och hönshus, och dessa djur producerar heller inte den bästa maten. Välj om möjligt ägg och kött från fåglar som fått röra sig fritt och picka mask och insekter utomhus. Frigående höns föds fortfarande upp på majs, vete och liknande, medan ekologisk uppfödning innebär bättre foder och än mer omtanke om djuren. Ekologiska ägg ger en bättre balans mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6, och smakar dessutom bättre.

 • Strutsfilé
 • Strutsägg
 • Vaktelägg
 • Vildand

Fisk & Skaldjur
Samma sak gäller för fisk som för alla andra djur. De lever ett bättre och hälsosammare liv i sin naturliga miljö i hav och insjöar. Det är både mer etiskt och dessutom hälsosammare att välja kött från vildfångad fisk i mindre förorenade vatten, hellre än odlad. Ha i åtanke att vissa fiskarter hotas av utfiske, och väl gärna arter som det finns gott om.
Fet fisk är som bekant en av de allra bästa källorna till omega-3, so eat away!

 • Abborre
 • Ansjovis
 • Gädda
 • Hummer
 • Hälleflundra
 • Kolja
 • Krabba
 • Kräftor
 • Lax
 • Makrill
 • Musslor
 • Ostron
 • Rom
 • Räkor
 • Rödspätta
 • Sardiner
 • Sik
 • Sill
 • Sniglar
 • Strömming
 • Tonfisk
 • Torsk
 • Ål
 • Öring

Grönsaker
Du kan stoppa i dig en hel del grönsaker utan att direkt riskera överdrivna mängder kolhydrater, och de innehåller många nyttigheter som antioxidanter, vitaminer, fibrer och mineraler. Vi är vana att ha alla typer av grönsaker tillgängliga året om, men det är vettigare att köpa närodlat när grönsakerna är i säsong än sådant som skördats i förtid på andra sidan världen, mognat artificiellt med etylengas, besprutats och transporterats långa sträckor.

 • Aubergine
 • Avokado
 • Blomkål
 • Broccoli
 • Brysselkål
 • Champinjoner
 • Citron
 • Gul lök
 • Gurka
 • Haricot Verts
 • Isbergssallad
 • Kantareller
 • Kastanj
 • Kronärtskocka

Fett & Oljor
Med bra kost låter vi kroppen använda huvudsakligen fett istället för kolhydrater som energikälla, men det innebär inte att alla fetter är bra som livsmedel. Det är väl t ex ingen som tror att frityroljan till stripsen eller det som fastnar på fingrarna när du grävt i chipspåsen är nyttigt.
Mättat fett ses fortfarande som något ont bland både allmänhet, läkare och dietister, men släpp den tanken genast, då mättat fett från bra källor är en riktigt bra energikälla förutsatt att du inte stoppar i dig en massa sockerrika produkter samtidigt. Äter du kött av bra kvalitet så får du även i dig mättat fett av bra kvalitet. Köper du däremot sämre kött kan det vara värt att skära bort det synliga fettet.
Kokosolja är en av de bästa fettprodukterna du kan äta, så köp gärna hem en billigare variant för matlagning och en extra virgin för att äta som t ex kosttillskott. Olivolja är fantastiskt på salladen, men ska inte användas för matlagning på höga temperaturer.

Nötter & Frön
Överdriv inte konsumtionen av nötter och frön, då de innehåller relativt höga halter omega-6. Som tillfälliga snacks eller topping på salladen fungerar de däremot utmärkt. Den allra bästa nöten är macadamianöten, vilken tyvärr inte är helt vanlig i svenska butiker.
Börjar du gräva bland nötterna i det s.k. naturgodiset är du fel ute, då de oftast är täckta av socker och vegetabiliskt fett. Saknar du jordnötter i listan nedan? Det beror på att de inte är en nöt utan en baljväxt, och har allergena egenskaper.
Känner du dig kreativ så köp hem ett gäng nötter och tillverka olika sorters nötsmör på egen hand. 

 • Cashewnöt
 • Hasselnöt
 • Kokosnöt
 • Linfrö
 • Macadamianöt
 • Mandel
 • Paranöt
 • Pekannöt
 • Pinjenöt
 • Pistagenöt
 • Pumpafrö
 • Sesamfrö
 • Solrosfrö
 • Valnöt

Frukt & Bär
Alla vill vi väl äta exotisk frukt och grönsaker till och från, och i de fallen rekommenderas att skölja av frukterna noggrant, såvida de inte har tjocka oätliga skal där risken för kemikalier från produktion och transport är mindre. I övrigt gäller förstås samma råd som för grönsaker. Köp helst närodlat och i säsong, och välj gärna sorter som ligger lägre i glykemiskt index och högre i antioxidanter.
Tänk också på att frukt och bär innehåller en hel del kolhydrater, så håll nere konsumtionen om du siktar på att tappa några kilon, framför allt av torkad frukt. 

 • Ananas
 • Apelsin
 • Aprikos
 • Banan
 • Björnbär
 • Blodapelsin
 • Blåbär
 • Cantaloupe
 • Dadlar
 • Fikon
 • Galiamelon
 • Gojibär
 • Granatäpple
 • Grapefrukt
 • Hallon
 • Hjortron
 • Honungsmelon
 • Jordgubb
 • Kiwi
 • Krusbär
 • Körsbär
 • Lingon
 • Mandarin
 • Mango
 • Nypon
 • Papaya
 • Passionsfrukt
 • Persika
 • Persimmon
 • Physalis
 • Plommon
 • Päron
 • Rabarber
 • Röda vinbär
 • Sharonfrukt
 • Smultron
 • Svarta vinbär
 • Tranbär
 • Vattenmelon
 • Vindruva
 • Äpple

Kryddor & Örter
Många kryddor och örter innehåller proportionellt stora mängder antioxidanter, så dra dig inte för att krydda maten helt efter smak. Välj gärna färska kryddor, men passa även på att fylla kryddhyllan. Äter du en bra kost behöver du heller inte oroa dig för att salta maten, då du redan uteslutit stora mängder salt från den färdigpackade maten.

 • Anis
 • Basilika
 • Cayennepeppar
 • Chili
 • Cilantro
 • Curry
 • Dill
 • Dragon
 • Gurkmeja
 • Havssalt
 • Ingefära
 • Kanel
 • Koriander
 • Kummin
 • Lagerblad
 • Muskot
 • Oregano
 • Persilja
 • Rosépeppar
 • Rosmarin
 • Senapsfrö
 • Svartpeppar
 • Timjan
 • Vitpeppar

Övrigt
Animaliska produkter och grönsaker bör stå för den absoluta majoriteten av det du äter, men för de flesta av oss finns utrymme att ta ut svängarna lite. Är du tolerant mot laktos och mjölkproteiner så använd fet grädde till såser, ät nån skiva lagrad ost eller lite fet rysk/grekisk yoghurt med bär ibland.
Är du redan smalt byggd och aktiv så gör det ingen större skada att äta vanlig potatis eller vitt ris till och från.
Mörk choklad och rött vin har också många hälsosamma egenskaper, men ska förstås inte överkonsumeras. Övriga drycker kanske du också saknar, och det beror på att allt från mjölk till juice och naturligtvis läsk innebär hög insulinpåverkan, så drick i första hand vanligt hederligt vatten för att släcka törsten.

Okej, jag överdrev rubriken till guiden något då listan inte alls är komplett. Har du idéer på andra varor som bör finnas med? Lämna gärna förslag bland kommentarerna!Bilder: Kor, Höns, FiskGrönsaker, OljorNötter, Bär, Kryddor, Choklad

Annonser
Categories: Mat & Dryck | Etiketter: , , | 41 kommentarer

Inläggsnavigering

41 thoughts on “Den kompletta matguiden. Inköpslista á la paleo!

 1. Tjena! Vilken klockrent blogg du har gjort! Precis det som jag tänkte skriva om men nu kan jag istället bara skicka alla till din sida istället, haha!
  Jag leker också med Paleokost och CrossFit träningar och driver CrossFit Fysiken i Göteborg!
  Vi har precis avslutat en 28dagars paleochallenge och deltagarna har fått många fina resultat!

  Hälsa gärna på i min lilla värd på
  http://www.marcusevaldsson.wordpress.com

  Vänliga hälsningar Mackan!

  • Tackar! Det skadar ju aldrig att sprida kunskapen på så många håll som möjligt, så skriv gärna om ämnet du med 😉
   Crossfit är verkligen guld. Jag tränade på Crossfit Uppsala innan men har precis flyttat ner till Kalmar och tränar nu på klubben här.

   Ska genast kika in på din blogg!
   Ha en fin dag!

 2. Underbart att se en välskriven paleoblogg på Svenska!

 3. Stig Martin

  Heja Paleo
  Som jägare med intresse för kost o hälsa finns det bara en slags kost! Tack för en bra blogg med många fina tips!

 4. mikaela

  Hej!
  Hur är det med fläsksvålar, skulle du klassa de som ok paleosnack? Undrar även om kokosmjöl är paleo? Tycker det är svårt att ha något att äta på ex långflygningar och resor, har du några tips? Tack för en toppenblogg!

  • Hejsan!
   Som med allt kött är det viktigt att se till kvaliteten, och utgörs det av en stor del fett så menar många att det är ännu viktigare att djuret fått så artriktig föda som möjligt, och utsatts för minimalt med bekämpningsmedel då toxiner lagras i fettvävnanden. Fläsksvålar skulle jag kanske inte själv äta som snacks, men nog faller de inom ramen för paleomat.
   Kokosmjöl och liknande är ju alla paleofanatikers förstahandsval när det ska bakas och kokosprodukter i övrigt är toppen.
   Tips på resesnacks är t ex blandade nötter och torkade osockrade bär eller frukter, torkat kött om du kan tillverka det själv då det man köper i butiken oftast är skräp, några vanliga frukter och mörk choklad. Eller ät ett rejält mål mat innan resan och passa på att använda flygtiden som ett tillfälle till periodisk fasta som också innebär hälsofördelar.

   • mikaela

    Stort tack för ett riktigt bra svar med många bra tips!

 5. mb

  hej!
  jag har länge undrat varför vinäger inte är ok (ex äppelcidervinäger). jag har det ofta på salladen och har försökt att ersätta det med färskpressad citron men det är inte riktigt samma sak, eller inte alls samma sak faktiskt. vet du varför det inte är ok? och hur mycket ”skadar” det egentligen?

  • Hejsan! Vinäger är absolut okej och används väldigt flitigt till salladsdressingar och liknande. Just äppelcidervinäger brukar jag tillsätta när jag gör egen buljong t ex.
   Som med allt annat kan det säkerligen ha negativ effekt i alltför stora mängder, men du kan lugnt byta ut den pressade citronen mot lite god balsamvinäger om du vill.

 6. Gurkmeja är en otroligt bra antioxidant och har många bra fördelar.. dock har jag glömt de flesta.
  Inom ramen för Paleo?

 7. Pingback: Recept: Paleobröd « Primalisten

 8. Maria

  I ”It starts with food” (som jag sett att du också¨läst) rekommenderas att man inte äter skinnet på kycklingen och att man häller bort fettet från t.ex. stekt köttfärs om den inte är ekologiskt. Detta för att inte få i sig miljögifterna i fettet. Hur tänker du kring detta i Sverige? Är vårt kött tillräckligt giftfritt för att man ska våga äta det? Naturligtvis tänker jag köpa så mycket gräsbetes/ekologiskt som jag kan, men kycklig är ju snudd på omöjligt att få tag på ekologiskt.

  Om man är aktiv och vill äta mer kolhydrater så rekommenderas t ex.sötpotatis, pumpa eller butternut squash. Hur löser jag detta i Sverige? Visst finns det att få tag på men ohyggligt mycket dyrare än vanlig potatis. Ta kostnaden eller äta potatis? Hur tänker du?

  • Jag skulle gissa att vi i Sverige åtminstone inte är VÄRRE än USA när det kommer till hur våra köttdjur föds upp. Personligen äter jag inte skinn på kycklingen eftersom jag inte tycker särskilt mycket om det, men jag skulle nog inte bry mig om att ta bort det annars heller. Fettet på vanligt kött låter jag sitta kvar under matlagningen, och skär sedan bort. Min inställning är att sådana detaljer får vänta tills man har ordning på kosten i stort.
   Sen har jag börjat köpa ekologiskt kött från en gård här utanför Kalmar, där kreaturen betar fritt, så då försöker jag ta tillvara så mycket som möjligt, i form av benmärgsbuljong m.m.

   Jag själv äter en hel del sötpotatis. Tycker det är väldigt gott, och har inte reagerat på att det är så dyrt. Just nu ligger även en butternut squash i kylen, men min rekommendation annars är att du äter mer rotsaker över lag. Palsternacka, morot, rotselleri m.m. Billigt och bra i Sverige 🙂

   Vår matnota är förmodligen dyrare än vad de flesta skulle vilja leva med, men det går definitivt att äta bra mat billigare. Man får göra en avvägning hur mycket man vill lägga ut på kosten, och passa på att handla när priserna är nedsatta och liknande.

   • Maria

    Tack för din syn på saken. På måndag, efter vi kommit hem från Ironman Kalmar, kör vi!
    Jag körde LCHF under ett par år, men har flippat ut en hel del. Dags att ta tag i hälsan igen.

 9. Lisbeth

  Jag ser att majs inte står med på listan. Beror detta på att nutidens majs inte är vad den ursprungliga majsen en gång i tiden var? Jag menar något har gjorts eftersom plantan erfordrar både mindre rotsystemsyta och kan växa onaturligt tät. Sen tänker jag på all majsstärkelse som finns lite varstans. Jag är suspekt mot majs även om jag älskar det som rena godiset.

  • Den enkla men något naiva förklaringen brukar vara att ”majs är ett spannmål, och hör därför inte hemma i en stenålderskost”, men självklart måste man se till vad som är det faktiska problemet med majs. I det här fallet är det i huvudsak tomma kalorier i form av kolhydrater, dvs majset har ett lågt näringsvärde i förhållande till sitt kaloriinnehåll. Ytterligare ett problem för vissa är att de har svårt att smälta majset, och ett annat är dess innehåll av lektiner och prolamin.
   Andra har mer etiska skäl till att inte äta majs, då just den grödan har blivit lite av en symbol för hur snett det gått med matförsörjningen i framför allt USA, där allting snart tycks innehålla subventionerad majs och majssirap.
   Personligen känner jag aldrig något behov av att lägga till majs i min kost, men får jag det serverat i exempelvis en sallad så sitter jag inte direkt och petar bort majskornen, så det lilla majs jag får i mig, det står jag ut med.

 10. Hej!

  Jag tycker paleo kost verkar ganska bra för hälsan, kanske inte så bra med allt kött men det finns många saker som lockar med dieten, verkligen! Dock undrar jag hur dieten egentligen tänker kring påverkan på miljö och hållbarhet i längden. Det skulle ju inte funka om alla på vår planet tillät sig att äta på detta sätt med så mycket animaliskt som grund för kosten. Vad är ditt svar på detta? Mycket intresserad:)

  • Hejsan! Eftersom det är en så pass näringstät (många mikronutrienter per kalori) kost så håller jag med om att den är bra för hälsan i de allra flesta fall. Inte sällan är det väldigt god mat också 🙂
   Just hållbarhet och miljöpåverkan tycker jag själv är intressant, och det är förstås ett problem som dyker upp vad man än äter för mat. Själva frågeställningen kring ”om alla på jorden skulle äta så här” är egentligen ganska ointressant, eftersom alla på jorden aldrig kommer äta så här. Troligtvis inte ens en majoritet.
   Paleodieten i sig innefattar ingen åsikt om miljöpåverkan på det viset, utan det är upp till varje individ att ta ställning till. Dock förespråkas att välja råvaror av så hög kvalitet som möjligt, och det leder per automatik till ekologiskt kött snarare än industriellt producerad mat. Utesluter man även en väldigt stor mängd processad mat så bidrar även det mindre negativ påverkan på miljön. Vad vi än stoppar i oss så får vi brottas med problematiken kring påverkan på miljö och djurliv. Att odla stora fält av majs och soja är t ex inte heller särskilt miljöeffektivt.
   En man som ofta lyfts fram som det ultimata exemplet på effektiv jordbrukare är Joel Salatin som driver Polyface Farms. Känner du inte till honom så kolla gärna närmre på hans idéer. I korthet gör han så att han låter t ex korna beta av gräset på ett fält, och låter därefter hönsen picka runt på platsen bland insekterna i kospillningen, och släpper sedan i grisar som bökar runt i jorden och på så vis plöjer marken. Det mesta drivs alltså utan maskiner, gödsel eller bekämpningsmedel.

   En stor fråga som skulle kräva ett långt inlägg. Förhoppningsvis tar jag mig för att skriva ett sådant framöver 🙂
   Det är hur som helst väldigt intressant, och kan jag göra något för miljö så gör jag gärna det. I grund och botten är jag dock främst intresserad av att förbättra min egen och andras hälsa, och det är därför jag intresserar mig för den här typen av kost.

 11. Pingback: Paleo, raw, lchq, parawo, Mikaleo? – YOU CAN'T START A FIRE WITHOUT A SPARK

 12. Sofia

  Hej! Har du några tips för en demi-vegetarian som vill äta paleo men samtidigt inte tröttna helt på fisk och ägg? Tänkte hänga på i hälsoutmaningen nämligen 🙂

  • Hejsan!
   Äter du fisk och ägg så är det ett stort plus, då du får i dig bra protein och fett den vägen. Tyvärr har jag inte så många andra vegetariska proteinkällor jag kan rekommendera, annat än t ex quinoa eller traditionellt preparerade bönor och baljväxter. Du får variera dina ägg och fisksorter så mycket som möjligt under månaden 🙂
   Utöver det rekommenderar jag förstås att helt avstå från spannmålsprodukter, och istället fokusera på grönsaker, bär och rotfrukter.

 13. Sofia

  Hej, en liten fråga till! Det kanske är en dum sådan men jag kör ändå 🙂
  Hur är det med proteinpulver, och då tänker jag vassleprotein, är det okej så länge man blandar ut det med vatten?

  • Inga frågor är för dumma 🙂
   Jag har inget särskilt emot vassleprotein i vanliga fall så länge det inte innehåller alltför mycket tillsatsämnen, MEN just under utmaningsperioden skulle jag rekommendera att utesluta det helt, eftersom en del av syftet är att ta reda på hur du reagerar på mjölkprotein.
   Nu äter du ju inte kött, så du får avgöra lite själv om du får i dig tillräckligt med protein via ägg och fisk. Jag tror inte det ska vara några problem, men vill du få i dig lite extra så kör för all del på proteinpulvret. Det behöver ju inte bli varje dag.

 14. Hej. Suger åt mig allt jag kan och känner mig bättre när alla halvfabrikat, helfabrikat inte finns i mitt liv. Tyvärr har vi bara en säker inkomst så eko är inte aktuellt såvidare det inte är bättre pris 😦

  Jag har en fråga. Dijonsenap? Fick höra öra till öra att det var ok men är det och isf om inte – varför? Tack!!!!

  • Hejsan! Det är tyvärr oftast dyrare med mat av bättre kvalitet, och det är upp till var och en hur mycket pengar man vill prioritera till maten. Det är inget större fel på t ex kött av den vanliga sorten, men en sak du kan tänka på där är att skära bort det synliga fettet, eftersom kroppen samlar toxiner och annat i fettvävnaden. Dessutom har fettet i det vanliga köttet oftast en sämre balans mellan omega-3 och omega-6.

   Kika på etiketten på dijonsenapen så kommer du se att den i de flesta fall bara innehåller helt naturliga ingredienser. Den är med andra ord helt ok att äta.

 15. Jättefin blogg, nu känns det som jag kan göra ett försök att komma igång igen! =) Jag saknade vitkål i listan, det är väl okej? Sen hade jag en vilt tanke om att blanda ner smält, mörk choklad i nötsmör för någon slags lyxvariant av paleonutella, vad tror du om det? Kanske inget man äter varje dag men en lördagskväll då och då.

  • Listan är långt ifrån komplett. Vitkål är helt okej. Bra grejjer. Prova gärna surkål nån gång om du inte gjort det redan. Bra för magen!
   Det låter hur gott som helst, men som du säger kanske inget man äter varje dag.

 16. Vad finns det för bra sockerersättning? Jag gillar att baka och mycket av recepten kan ju lätt konverteras med ex. nötmjöl istället för vetemjöl men hur gör man med sötningen utan att helt förändra receptet? Kokostoppar består av ägg, socker, smör och kokosflingor och borde lätt kunna bli paleo. Andra recept kan följa utan större problem, så länge man löser problemet med sötningen…

  • Vanligtvis brukar man se t ex honung eller lönnsirap som sötning i paleofierade bakrecept. Ett annat alternativ är stevia. Vissa tycker det är helt okej, andra inte. Själv har jag aldrig provat.
   När det gäller bullar, kakor och liknande så tror jag det är av mindre vikt om man använder honung, sirap eller bara vanligt socker. Man får unna sig det ibland. Att däremot ersätta vetemjöl med glutenfria alternativ skadar troligtvis aldrig.

  • NillaK

   Jag kan rekommendera dadlar. Som råkostare är det ett utmärkt sötningsmedel. Dock inte för många. 5 st i en normal ”kakdeg med mandlar/nötter” brukar bli bra.

 17. Heidi

  Bra ideer och bra lista med många förslag till mat. Jag vill dock påpeka att palmolja är något man absolut inte bör inhandla, eller några produkter som innehåller palmolja (digestive och mycket annat) då framtagandet av produkten har en oerhört hemsk inverkan på natur och djurlivet. Kolla upp det och handla aldrig produkter med palmolja.

 18. Hur är det med lakritspulver, är det paleo?

  • Ursäkta galet sent svar! Med lakritspulver antar jag att du inte menar sådant man hittar i godishyllan 🙂 vad gäller lakrits vet jag faktiskt inte om det kan innehålla potentiella problemämnen. Har aldrig varit i kontakt med det.

 19. Pingback: Ab Ovo! | MovEat AbOvo

 20. NillaK

  Hej, vilken bra blogg. Jag pendlar mellan rawfood och paleo beroende på tillgången av lokal/gräsuppfött kött. Ägg har jag själv från mina utehöns, och mjölk dricker jag inte, nån droppe grädde ibland. Självklart smör/kokosolja för köttmiddag. Kul med en paleo på svenska.

 21. Marcus

  Grönkål! Mycket bra för oss som inte tål laktos då den är rik på kalcium och kroppen. Jag läste även kroppen lättare tar upp kalcium från grönkål än från laktosprodukter.

  • Marcus

   Ja meningen blev lite fel där 😉 men tror ni förstår

 22. Rebecka Jansson

  Hej allesammans,
  Tack för den informativa hemsidan, riktigt bra!
  Med en bakgrund i elit fotboll och ett stort intresse för näringslära så har jag nyligen blivit inspirerad av Paleo-kosten och måste verkligen rekommendera Robb Wolfs bok samt också ”It starts with food”, som en del redan har nämnt! Klockrena böcker!

  Jag är dock lite osäker när det kommer till mejeriprodukter, då jag varken är gluten eller laktos intolerant. därför undrar jag effekten av att ta lite mjölk i kaffet (2 koppar dagligen) , är det bättre att köra laktosfri mjölk? och det här med fårost, vilka är dom bästa alternativen (getost, fetaost, parmesan?)
  Tack på förhand!
  Vänliga hälsningar,
  Rebecka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: