Är socker ett större hot mot hjärtat än fett?


Ja, om jag får uttrycka min egen åsikt extremt kort och koncist, vilket jag får eftersom det är min blogg. Framför allt om vi pratar om snabba kolhydrater och naturligt förekommande fetter. En ny svensk studie sponsrad av Hjärt-Lungfonden pekar också på att det stämmer, men då vi paleolister ofta är snabba med att klanka ner på andra observationsstudier så gör vi klokt i att det lilla lugna här också, och istället se hur studien är utformad och om den kommer leda till någon givande diskussion. Media har redan rapporterat en hel del om den, t ex DN, SVD, GP, och Sveriges Radio.

Så vad säger studien?
Vad man har gjort är att testa blodfettsprofilerna hos 4031 normalfriska människor i åldern 46 – 68 år, varav 60% kvinnor, och sedan delat in dem i fyra grupper beroende på hur bra eller dåliga värden personerna haft. Man har sedan samlat in information om personernas kostvanor och jämfört deras intag av makronutrienter (fett, proteiner och kolhydrater) i relation till deras blodvärden.
Resultatet visade att de som hade sämst värden även var de som åt mest socker. Dessa personer hade en större andel små LDL-partiklar i blodet, och det är dessa partiklar som i första hand står för plackbildningen i blodkärlen. Studien säger också att intaget av fett inte verkar ha någon negativ påverkan på kolesterolet, samt att en måttlig mängd alkohol tycks vara positivt.
För att citera ledaren av studien Emily Sonestedt, doktor i medicinsk vetenskap vid Lunds universitet:

”Det är lite förvånande. Det verkar som om det är viktigare att undvika socker än fett”

Nu är det här lyckligtvis inte den enda studien som pekar åt det hållet, men den allmänna uppfattningen har dock länge varit att det i första hand är fett som gör dig fet, att det är fett som leder till ökad mängd kolesterol i alla former, och att det är fett som leder till hjärtsjukdomar.
Även om den här studien inte är kliniskt utförd så är den ytterligare en som förhoppningsvis kan bidra till att driva diskussion och forskning framåt. Det är som sagt bara en observationsstudie som inte bevisar något, men som hittat ett samband. Det är även viktigt att påpeka att det inte enbart är kosten som påverkar kolesterolet. Motion, rökning, alkoholvanor, stress och andra livsstilsfaktorer spelar också in.

Annonser
Categories: Nyheter & Media, Sjukvård & Hälsa, Vetenskap & Forskning | Etiketter: , , | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Är socker ett större hot mot hjärtat än fett?

  1. Lars

    Bra skrivet!

  2. En film om just ”socker” som är mycket intressant:

    Sugar: The Bitter Truth

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: