Videoserie om paleodieten på CBS


Det känns väldigt roligt varje gång paleokosten får uppmärksamhet i media, eftersom målet inte bara är att äta hälsosamt själv, utan även göra allt fler medvetna om bra och dåliga matvanor.
CBS Healthwatch lägger medicinske reportern Kim Mulvihill om sin kost under några veckor (eller vad hon från början hade tänkt sig som några veckor), och följer upp sina resultat hos en läkare. I inslagen pratas även en del om motion och träning på det sätt som ofta förespråkas av mig och andra som snöat in på stenålderskost. Inslagen sändes som en serie under fem dagar och är några minuter långa. Här kommer dem, tillsammans tätt följda av mina kommentarer.

Som alltid när det pratas om att leva som en grottman, äta som på stenåldern eller träna som våra förfäder så blir det lätt att förkasta som ganska löjliga och lustiga påståenden, kanske framför allt när det rapporteras i amerikansk media. Men inser man bara att det i grund och botten handlar om att äta riktig, oprocessad mat och att aktivera sin kropp så kan man förhoppningsvis förbise allt prat om grottmän och stenålder. Vissa, som jag själv, gillar hela konceptet kring idéen att efterlikna våra förfäders livsstil och jag skulle gärna ha en ”fire pit” i min framtida trädgård där jag kan tillaga helgrillad gris, men det engagemanget är självklart inget som krävs för att nå hälsoeffekterna av den här typen av kost.
I det första inslaget visas foto från årets Ancestral Health Symposium som gick av stapeln i augusti, vilket jag skrivit lite om här. Bland annat ses korta intervjuer med professor Loren Cordain, Mark Sisson och dr Boyd Eaton.

Biologiskt sett skiljer vi oss inte mycket från hur vi var konstruerade för hundra tusen år sen, och på den vetskapen grundar sig teorin om att vi som art inte har anpassat oss till det spannmål som kom med jordbruket, det raffinerade socker som kom med industrin, eller den processade och kemikaliefyllda mat som idag tar upp en stor del av talriken hos de flesta, och vilka är de verkliga storbovarna bakom många av våra folksjukdomar.
I inslaget tas tyvärr mättat fett upp som någonting negativt, men ser man till historien så har människan knappast undvikt att äta de feta delarna av sina byten, och kommer fettet från kött, ägg eller nötter av bra kvalitet så finns det ingen anledning att oroa sig.
Robert Lustig figurerar i det här och kommande inslag, och har du inte redan sett hans föreläsning om socker på youtube så vill jag rekommendera den.

Oavsett all forskning på alla områden rörande kost, så handlar det i slutänden om vad som fungerar för dig själv, då alla tolererar olika typer av mat olika mycket, eller lite. För dr Kim förbättrades alla hennes provresultat vilket är väldigt roligt att se, men det är självklart inget bevis i sig för att stenålderskost är det enda rätta. Går man från att äta på McDonalds varje dag till att bli vegan så förbättras hälsan också, även om jag inte ser det som en optimal diet.
Jag vill dock uppmana alla att göra precis som reportern och testa den här kosten under en månad eller två, och se hur du känner dig. Att vara jätteseriös och ta provresultat före och efter är förstås en väldigt bra idé, men knappast nödvändigt. Av inslaget kan man kanske få uppfattningen att man måste äta sex gånger om dagen och väga all mat, men det är definitivt inget som förespråkas. Ät så mycket du vill när du är hungrig, och med mycket fett och protein i kosten kommer du upptäcka att du inte är hungrig lika ofta.

Det går knappt att prata om kost och diet utan att prata om viktnedgång, men jag tycker ändå att de lägger bra fokus på det viktigaste här, nämligen förbättrad hälsa och förhindrande av många sjukdomar. Viktnedgång kan vara en del i det, men får ses mer som en bonus av att äta bra och röra på sig.
Avslutningsvis säger hon att paleokost inte fungerar för alla, men nämner inget om varför. Själv anser jag att det är den typen av kost som ska ligga till grund för maten som serveras i skolan, och som bör rekommenderas av livsmedelsverket, men visst, är man en inbiten vegan så passar det kanske inte. Det finns dock vegetarianer som äter köttfria varianter av paleokost, där man lägger fokus på ägg, grönsaker och ordentligt tillredda baljväxter, och plockar bort socker, vete och de flesta typer av spannmål.
Personligen skulle jag ha svårt att ge upp den saftiga biffen eller goda grytan med currykyckling.

Healthwatch: Live like a caveman, del 5

Den avslutande delen finns tyvärr inte på youtube än, så jag länkar direkt till videon på CBS istället. Kommer den upp på youtube så tipsa mig gärna.
I den avslutande delen pratas om att träna som våra förfäder, men som jag skrivit tidigare så tränade antagligen inte våra förfäder i den bemärkelse vi pratar om idag. Vad det handlar om är istället att aktivera sig på ett sätt som är så givande för vår hälsa som möjligt, vilket inte innebär att ju mer, desto bättre. Det krävs inga enorma mängder träning för att må bra, utan det räcker att hålla sig allmänt aktiv i vardagen, samt att lyfta tungt och utföra någon form av sprint till och från. Vi kan inte träna som på stenåldern, eftersom man antagligen inte tränade då, men vi kan i träningen efterlikna de rörelsemönster som våra kroppar har använt sig av i alla tider. Med andra ord, träna rörelser istället för muskelgrupper.
Go crossfit!

Annonser
Categories: Nyheter & Media | Etiketter: , , , , , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: