I, caveman


Discovery Channel har i sin serie Curiosity sänt TV-inslag om allt från frågan om Gud skapade världen till om vi är redo för en rymdinvasion. Ett av de sista avsnitten handlade om ett ämne som förstås ligger den här bloggen nära. Hur klarar sig den moderna människan i stenåldersmiljö? Där bl a vår välbekante vän Robb Wolf figurerar.
Se avsnittet här nedan.

I kommentarer till TV-inslaget ses många reaktioner på jaktscenerna, där djur dödas i deltagarnas jakt på mat, och då poppar förstås en del moraliska frågor upp.
Har vi rätt att ta livet av en annan levande varelse? Bör alla människor vara vegetarianer? Har vi ett större värde än djuren?

Först ska sägas att inslaget till en början kan ge sken av att vara något i stil med Robinson, där ett gäng överdramatiserande deltagare bråkar, gnäller och är allmänt emotionella. Dessutom, kan man verkligen göra ett seriöst experiment av den här sorten på bara tio dagar?
Antagligen inte, men jag tycker ändå vi får en liten inblick i våra förfäders vardag, och en än större förståelse för hur långt från naturen vi moderna människor har kommit. Deltagarna känner väldigt snabbt av bristen på självklara moderna företeelser som dricksvatten, konstant tillgång till mat, och skydd från vädrets makter, och i deras förtvivlade jakt på föda bekräftas säkerligen allas misstankar om att våra förfäders vardag var ett evigt hårt slit och lidande.
Men vi är inte som våra förfäder. Jag skulle definivit inte byta mitt liv mot deras, men de kände förstås till naturen på ett annat sätt än vad en normal modern människa gör, och de hade kunskaper om jakt, ätliga växter och överlevnad som vi inte är i närheten av. Många tror att de ägnade all tid bara åt att överleva, men forskare menar att deras ”arbetsdagar” inte var längre än våra. Troligtvis kortare, och att desto mer tid ägnades åt att ta det lugnt och umgås.

Så hur var det med den etiska frågan om människans rätt att döda ett annat djur?
I filmen fäller Robb en stor hjort med hjälp av ett kastspjut, eller en atlatl. Det genererar mat nog till ”klanen” i flera dagar, men är samtidigt känslomässigt för alla inblandade. Inte som att gå på ICA och köpa en färdigslaktad, färdigpackad fyrkantig bit ryggbiff direkt. En expert som intervjuas i inslaget beskriver hur en vegetarian i den här miljön snabbt skulle utveckla anemi, och såvitt jag vet finns det ingen folkgrupp genom världshistorien som frivilligt valt att bli veganer eller vegetarianer.
Den väsentliga skillnaden är förstås att vi inte längre tvingas äta djur för att överleva, så har vi då rätten att ta ett djurs liv? Förmodligen inte. Inte på samma vis som förr, och det gestaltas ganska väl av Morgan Spurlock (som också deltar i experimentet) i slutet av inslaget.

Innebär det att jag skulle sluta äta kött? Nej, för oavsett vilket är animaliska produkter mer näringsrika än något annat, och dessutom viktiga och nödvändiga för att vi ska nå bästa möjliga hälsa, och jag erkänner att jag är egoistisk nog att vilja må så bra som möjligt, även på ett annat djurs bekostnad.
Sen kan jag tycka att det finns mycket vi bör göra för att förbättra köttindustrin och vår hantering av djur, och jag anser även att varje människa som äter kött också bör kunna se hur en slakt går till, och kanske i förlängningen även själv vara kapabel att döda det djur du äter.

Annonser
Categories: Nyheter & Media | Etiketter: , , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: