Workout weekend hos Crossfit Uppsala


Det var länge sen jag tog ut mig så fysiskt hårt som under den helg som precis har passerat. Eldsjälarna Martin och Björn hos Crossfit Uppsala har organiserat en otroligt rolig och utmanande helg på klubben, där det bjöds på föreläsningar, hård träning och ännu tuffare tävling.
Vi fick besök av Team Reebok från Stockholm, som är ett gäng riktigt sköna tjejer och killar, alla med ett brinnande intresse för crossfit och fysträning. För den som sysslar med crossfit i Sverige är Mads Jacobsen ett välkänt namn (även utomlands förstås då han uppnått statusen av en ”international superstar” 😉 ), och med honom i spetsen för teamet fick vi bl a en föreläsning i vad crossfit handlar om, vad som menas med den utslitna termen ”funktionell träning”, och vilka hälsofördelar bra träning kan medföra.

När jag pratar om hälsa brukar jag förespråka träningsformer som innebär varierad, regelbunden träning med målsättningen att ge oss alla förutsättningar att vara kapabla långt upp i åren. I det sammanhanget passar crossfit in perfekt.
Jag menar inte att det passar alla. Vissa, eller snarare många, vill specialisera sig inom en idrottsgren, och det är förstås helt okej och något som bör uppmuntras, men ur ett rent hälsoperspektiv gör vi ändå bäst i att variera träningen, och därmed variera belastningen på kroppen.

Crossfit med Team Reebok, Dag 1
Så vad gjorde vi under helgen?
På lördagen var lokalen fylld av träningssugna atleter från såväl Uppsala som Stockholm och andra orter runt omkring, bl a två glada tjejer från Eskilstuna som bjuder på full inblick i sin träning på deras blogg. Att visa sin träning och sina målsättningar öppet på det viset är ett bra sätt att motivera sig själv, och få motivation från andra.
Mads bjöd på en underhållande föreläsning om träningsformens historia, lite om dess grundare, och en hel del om sin egen syn på crossfit. Han pratade bland mycket annat om vikten av att inte låsa sig fast vid tron att crossfit är den ultimata träningsformen, utan att hela tiden vara öppen för sådant som fungerar bättre, inte minst för dig själv. Det går inte att förneka att träningsmetodiken som är crossfit har skapat många atleter med en helt otrolig kapacitet, men därmed inte sagt att det inte finns ett stort utrymme för förändring och förbättring.

Efter föreläsningen gav vi oss ut på en uppvärmningsjogg innan det var dags att ta oss av helgens första träningspass, signerat Jenny Jacobsen. Det blev en chipper, som skulle utföras i par. Jag tog hjälp av Mats för att lösa uppgiften.

Löpning ca 2-300 m
200 Mountain Climbers 
100 Burpees 
100 Hollow Rocks 
60 Pistols 
10 Handstand Pushups 

Efter lunch var det dags för ytterligare en föreläsning. Denna gång om kostens betydelse för träningsresultat, kroppskomposition och allmänt välmående. Vår egen coach Martin Altemark informerade oss om hur framför allt insulin och kortisol påverkar oss, och vad vi själva kan göra för att stabilisera effekterna av dessa hormon. Ämnet var förstås väldigt intressant för mig som intresserar mig mer och mer för kost och näringslära, och Martin presenterade på ett roligt och lättbegripligt sätt.
Fortfarande med känningar från förmiddagspasset gav vi oss på dagens andra träning, den här gången plågade av Mads.

”Fran with a twist” 
400 m Löpning 
21-15-9 repetitioner av: 
Thrusters 30 kg 
Pullups 
400 m Löpning  

Den här övningen utfördes också i par, men både genomförde alla repetitioner. Jag och Herman hjälptes åt att peppa varandra till stordåd, även om jag krävde aningen mer pepp för att ta mig igenom det hela. Riktigt flåsigt och utmattande! När jag väl tagit mig hem på ostadig cykel kände jag mig som en urvriden trasa.

Crossfit med Team Reebok, Dag 2
Söndagen ägnades helt åt tävling. Den var uppdelad i fyra moment som vi utförde under några timmar på förmiddagen. Tävlingen idag var individuell, och tjejer och killar blandades utan någon som helst uppdelning. Syftet med tävlingen var förstås i första hand att alla skulle få en rolig utmaning, och det får man väl säga att vi lyckades med. När dagen var slut var även jag slut, och det får ses som ett säkert tecken på att man ansträngt sig rejält.
Ja, den plågade själen i den näst intill självlysande orangea tröjan är jag 😉

Moment 1
Så många repetitioner som möjligt under 3 varv av:
1 min Air Squats
20 s Vila i Bottenläge

Moment 2
10 Kettlebell High Swings 24 kg
30 m Prowlerpush 50 kg
30 m Sprint
30 m Farmers Walk 90 kg
30 m Sprint
5/5 Kettlebell Snatch 24 kg
30 m Sprint
30 m Farmers Walk 90 kg
30 m Sprint
30 m Prowlerpush 50 kg
10 Kettlebell High Swings 24 kg

Därefter en kort men välbehövlig kaffe-/ återhämtnings-/ spypaus.

Moment 3
På 10 min, jobba upp till maxlyft av frivändning.

Moment 4
”Death by 15 Burpees”
15 Burpees med start varje minut, tills man inte hinner sina 15 inom minuten.

Mängder av bilder från helgens bravader finns hos Team Reebok. Kolla gärna in dom, och bor du i Uppsala så vill jag varmt rekommendera att prova ett par träningspass hos oss på Crossfit Uppsala. Du är välkommen 🙂

Annonser
Categories: Motion & Träning, Personligt & Utvecklande | Etiketter: , , , | 6 kommentarer

Inläggsnavigering

6 thoughts on “Workout weekend hos Crossfit Uppsala

 1. Oh vad roligt det ser ut att ha varit!

  • Det var riktigt kul 🙂 Jag misstänker att du råkat ut för crossfit i något sammanhang där borta i USA.
   I Sverige är det näst intill okänt bland allmänheten fortfarande, men i USA har det fullkompligt exploderat.

   • Absolut här är jag, och många andra helt sålda. Aldrig kommer jag kunna gå tillbaka till ett vanligt gym. Jag märker att CrossFit blir större och större i Sverige och det är så roligt. Ni får se till att starta ett Warrior Dash eller liknande. Inte för att det är helt CF relaterat men lite 😉

 2. Det ser jätte roligt ut! Jag har sett att de har cross-fit i Göteborg också och tänkte prova det till vintern när det blir sämre förutsättningar att träna utomhus igen. De hade rabatt för poliser, brandmän och andra uniformsyrken – så en viss nervositet känner man som vanlig dödlig för att gå dit… 🙂

  • Det är en väldigt rolig träningsform, så jag tvekar inte att rekommendera ett besök på crossfitgymmet i Göteborg. Även om där finns en hel del vältränade poliser och brandmän (ja, möjligen att vi väktare i viss mån också kan vara vältränade 😉 ), så kommer du nog upptäcka att det är en ganska stor bredd bland utövarna. Alla övningar anpassas efter din egen individuella förmåga, oavsett om man är toppatlet eller bullmormor 🙂

 3. http://www.bearcrawl.se hittar du tillbehör för både mobility och träning, kom in och kika/Jörgen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: