Njut av solen


De senaste dagarna har bjudit på riktigt upplyftande och vackert väder, med klarblå himmel och riktigt sköna temperaturer. Själv har jag legat i gräset i stadsparken och läst en bok, tränat crossfit utomhus, fikat i solen, och bara traskat eller cyklat genom parker och gator i stan.
Inför varje sommar kommer dock varningar om faran med strålning från solen, och vi är snabba med att börja slabba på oss solskyddslotion av olika slag. Förbrukningen av de här krämerna har ökat de senaste åren, men det har även förekomsten av hudcancer, så hur farlig är egentligen solen?

Solsken = cancer?
Hos stora delar av befolkningen är saken redan djupt rotad. Solstrålning är den största orsaken till hudcancer, varav den mest kända formen malignt melanom, och man bör därför skydda sig och sina småknoddar under de soliga månaderna på året och på semesterresan. På forskningssidan är dock debatten i full gång, och vid en närmare granskning visar det sig att länken mellan solen och hudcancer inte alls är självklar. Varför förekommer majoriteten av malignt melanom på delar av kroppen som oftast inte är utsatt för särskilt mycket sol? varför har hudcancern ökat trots att vi vistas mindre i solen nu än förr, och trots att vi skyddar oss mer nu än vad vi gjort tidigare?
Uppenbarligen finns det andra faktorer som spelar in, och även om vi inte helt kan befria solen från skuld så finns det all anledning att ta varningarna om solens farlighet med en stor nypa salt. Dessutom visar annan forskning att solen skyddar mot flera typer av cancer, som bröst-, prostata-, tarm-, lung-, njur-, och även just hudcancer.
Ytterligare data talar om att solskyddslotion gör mer skada än nytta i många fall, och en större studie hittade heller inget positivt samband mellan solskyddslotion och malignt melanom.

Vitamin D
Solen är vår viktigaste källa till vitamin D. När solens strålar träffar huden bildas vitaminet med hjälp av kolesterolet i vår kropp. De svenska rekommendationerna för vårt daliga behov av vitamin D är väldigt låga, och på senare år har allt mer forskning visat att många människor lider av ett underskott av vitamin D, med bl a benskörhet och försämrat immunförsvar som resultat. Ett vitamintillskott kan absolut vara på sin plats under årets mörka månader, men tillskott i all ära, de kan inte till fullo ersätta den komplexa uppsättning av vitamin D3 som genereras från solen.
Jag ska inte gå in mycket djupare i ämnet just nu, då jag planerar att skriva ett mer detaljerat inlägg om just vitamin D senare. Håll utkik efter det.

Njut av solen!
Riskerna med solskyddskrämerna kan diskuteras fram och tillbaka, men man kan lyckligtvis vara säker på att det är ofarligt att skydda sig med kläder. Sen är det heller ingen som förespråkar att vistas i solen tills huden är sönderbränd, knallröd och halvt självlysande. Kontentan är helt enkelt att vi inte ska oroa oss för mycket för solens UV-strålning, utan inse att den snarare gör stor nytta för oss.
Angelo Coppola, en inspirerande förebild, pratar ofta om ”evolutionary clues left to us by our ancestors”, och i just det här fallet tycker jag det passar sig väldigt bra att ställa sig frågan, ”Solen har funnits med oss i alla tider, gett oss liv och bidragit stort till vår utveckling till de vi är idag. Kan det då vara en rimlig utgångspunkt att solsken är viktigt för oss? att det är något positivt?”
För egen del känner jag mig bättre när solen skiner, och jag tror de flesta känner likadant. Svaret på frågan blir ja, solsken är viktigt, naturligt, hälsosamt och värt att få på näsan varje dag, om möjligt.

Bilder: 1

Annonser
Categories: Sjukvård & Hälsa, Vetenskap & Forskning | Etiketter: , , | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Njut av solen

 1. Bra inlägg och tänkvärt. Det finns så många ”sanningar” i vårt samhälle och det är lätt att bara ryckas med i resonemanget och aldrig gå till botten med hur det egentligen förhåller sig.
  För egen del går jag numera mest på känslan. ”Mår jag bra av att vara i solen? -Ja, i rimliga mängder så att jag inte bränner mig.” ”Blir jag glad när jag ser att solen skiner? -Ja, definitivt!”
  Jag tror att vår kropp är utrustad för att tala om för oss vad som är lämpligt och om vi bara lär oss att lyssna på den så kommer vi med säkerhet att klara oss bra.
  I morgon hoppas jag att solen skiner och då ska jag ta en löpartur och njuta helt och fullt 🙂

  • Tack! Ja det är sannerligen inte lätt att hitta sanningen i en djungel av osanningar, så att säga 😉
   Att gå på förnuft och känsla räcker långt, framför allt med tanke på att vad som är sant för mig inte behöver vara sant, eller fungera, för en annan.
   Solen sken idag så jag hoppas att löpturen blev bra 🙂 Själv har jag precis packat upp ett par helt nya Vibrams och ska testa om de sitter bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: