Vackert filmad fridykning, och kort om dykresponsVem vill inte kasta sig ner i en kall och mörk havsgrav efter att ha sett den här fantastiska videon av Guillaume Nery?!
Det kanske bara är jag förstås, men de flesta som pysslar med fridykning eller dykning över huvud taget hittar nog mer än en gnutta inspiration när de ser den.
Fridykningen är också en del av min träning, precis som crossfit, så det ämnet kommer få en del uppmärksamhet här på bloggen.

Jag dyker tillsammans med fridykarna på Tumlaren här i Uppsala, och det som lockar mig personligen är möjligheten att kunna ta sig ner på kanske 10 meters djup i det klarblå vattnet kring ett korallrev och vistas där nere en stund, helt utan hjälp av tuber. Andra lockas av att ta sig så djupt som möjligt, eller hålla andan så länge som möjligt.
För att nämna några aktuella rekord och ge en uppfattning om vad människan är kapabel till så har vi:

 • Static Apnea (stillaliggande andhållning): 11 minuter och 35 sekunder
 • Constant Weight No Fins (djupdyk utan fenor): 100 meter djupt
 • No Limist Apnea (ner med vikt, upp med ballong): 214 meter djupt

För de som önskar en mer evolutionär approach till fridykningen, eller till de som tycker att det verkar högst onaturligt för en människa att vistas längre stunder under vattenytan, kan jag berätta att människan har en dykrespons som utvecklats under miljoner år, från dess att vi först började bosätta oss längst stränderna och leta föda i havet.
Dykresponsen innebär att pulsen sjunker när vi håller andan, och syret i kroppen koncentreras till de viktigaste och mest syrekänsliga organen, som hjärna och hjärta. Låt en person med blek hy ligga under vattenytan en längre stund så kan du efter ett tag se hur blodet samlas i de övre delarna av kroppen. Den här responsen förstärks när vi stoppar ansiktet i kallt vatten, och vår förmåga att hålla andan länge förbättras även om vi gör det några gånger efter varann.

Hos spädbarn finns även en annan välbekant dykrespons som utlöser när vatten når området kring stämbanden. Den försvinner dock med tiden, och ersätts med viljestyrd andhållning.

Intresserad av fridykning och bosatt i Uppsalatrakten? Kom gärna till Fyrishov och träna med oss 🙂

Annonser
Categories: Inspiration & Gemenskap, Motion & Träning | Etiketter: , | 5 kommentarer

Inläggsnavigering

5 thoughts on “Vackert filmad fridykning, och kort om dykrespons

 1. Wow, så häftigt! Men jag hade nog aldrig vågat även om jag hade kunnat hålla andan så länge 😛

  • Ja det är verkligen häftigt vad människan klarar av. Med lite träning vågar du nog också 🙂
   Har du inte redan sett den så kolla in ”Movnat”-videon lite längre ner. Det var den jag syftade på med naturlig träning ute i det fria.

 2. Dennis Antonsson

  Riktigt häftig video! Vart var det någonstans? Jag älskar att vara i vattnet men hade stora problem med mina öron när jag tog mitt dykcert, fick ont hela tiden så fick trykutjämna hela tiden, fick också dricka havsvatten igenom näsan som min lärare sa skulle hjälpa osv. men iaf du kanske kan svara på om det är kört för mig och fridyka så som han på videon eller om man kan lära upp sig och vänja sina öron eller om jag är född med öron som skall vara ovanför vattenytan.

 3. Pingback: Sväva fritt under ytan | Primalisten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: