DN: Lågkolhydratkost effektiv mot diabetes


Åtta doktorer och forskare skriver i en artikel i Dagens Nyheter under om kopplingen mellan kolhydratrik kost och åldersdiabetes, eller diabetes av både typ 1 och typ 2 för den delen.
Man påpekar att människor med dessa sjukdomar bör undvika att lägga kolhydratrik mat som bröd, pasta och ris på talriken, och istället äta sig mätta på mer fett- och proteinrik kost.
De pekar även med hela fingret mot läkemedelsindustrin när de skriver att varningarna för fet kost till förmån för mer kolhydrater är ett av de allvarligaste misstagen inom modern medicin.

Under de senaste åren är det endast ett fåtal människor med den hedervärda doktorstiteln som vågat kritisera de kostrekommendationer som är vanliga idag, eller som vågar påstå att mättat fett kanske inte är så farligt, trots allt. Den som gjort mest väsen av sig i media är förstås Dr. Annika Dahlqvist, LCHF-dietens frontfigur i Sverige. För sina uttalanden har hon utsetts till Årets Förvillare 2009 av Föreningen Vetenskap och Folkbildning, och fått skarp kritik i kvällstidningarna, så att doktorer, forskare, dietister och andra är rädda att uttala sig är inte så märkligt. Det är sällan ett smart karriärdrag att uttala sig emot gängse uppfattningar.

Även om jag personligen tycker att LCHF-förespråkare lägger lite för mycket fokus på fördelningen av makronutrienter, så är jag ändå väldigt glad över att Annika och nu också fler doktorer börjar höja rösterna. Förhoppningsvis leder det till fler, större, och seriösare koststudier.
Det är för övrigt något som aldrig upphör att förvåna mig. Hur kan vi veta så lite om kost och näring när det är något vi levt med och forskat om i alla tider?
Nästan så man börjar misstänka att det finns organisationer med ekonomiskt intresse bakom många av de ”oberoende” studierna 😉

Annonser
Categories: Nyheter & Media, Sjukvård & Hälsa | Etiketter: , | Lämna en kommentar

Inläggsnavigering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: