Målsättning 2011


Varmt välkommen till Primalisten!
Bloggens fokus kommer rikta sig mot framför allt paleolitisk livsstil med allt vad det innebär av hur vi rör oss och motionerar, vad vi stoppar i oss, hur vi hanterar sömn, stress och hälsa i största allmänhet. Här hittar du snart artiklar, recensioner, forskning, länkar, recept och mycket annat. Vad ”paleo” innebär kan du läsa kort om under rubriken Snabbguide. Ett större informationsförråd kommer förstås byggas upp efter hand som bloggen växer.
Bloggen tjänar också som min personliga träningsdagbok, men eftersom jag inte vill att det bara ska bli en lång, trist lista över vad jag tränat för dagen så siktar jag istället på att posta ett inlägg i månaden där jag sammanställer hur min träning har gått, om jag utvecklats och tagit mig närmre mina målsättningar osv.

Målsättningar är just vad det här allra första inlägget ska handla om, och då främst mina personliga målsättningar för det kommande året.
Sedan jag snubblade in på det här märkliga paleospåret under 2010 har jag definitivt skärpt till både mitt ätande och min träning, och jag är i bättre form nu än någonsin tidigare. Men, jag  har också trillat dit allt som oftast och grävt ner mig i rejäla sockerfrosserier, ätit mat av usel kvalitet och dessvärre inte haft några genomtänkta mål med min träning. Det kommande året vill jag ta allt till en högre nivå, och verkligen leva som jag lär. Den här bloggen är ett av de verktyg jag kommer använda för att hjälpa mig själv, och kanske även andra, längst vägen.

Konkreta eller diffusa mål?
Vanligtvis brukar man säga att ett mål ska vara så konkret som möjligt, så att det blir enkelt att följa upp. Utan tydlighet och mätbarhet blir det snarare en dröm eller vision istället för ett mål. Personligen har jag inga större krav på mig själv att ställa alltför konkreta mål, och jag ser inte riktigt det negativa i att ha visioner och drömmar. Däremot håller jag med om att det ska finnas en hel del tydlighet i målsättningarna för att man ska veta att man är på rätt spår. Som med allt annat finns det för- och nackdelar även med konkreta målsättningar. Det är lätt hänt att man efter ett tag upptäcker att ens målbild och syfte med med målsättningen förändras, eller att man inte når målet i den takt man förväntat sig. Då finns risken att man blir avskräckt och istället ger upp, eller känner att man misslyckats. Av den anledningen tycker jag det är viktigt med flexibla mål.
Varför inte ta dina visioner, dela upp dom i grovdragna mål, och dela upp målen i korta konkreta delmål? Viktigast av allt är ändå att komma igång! Börja jobba åt rätt håll, ha självdisciplin, modifiera och följ upp dina framsteg kontinuerligt längst vägen. Ta gärna hjälp av andra! Tränare, familj, vänner, internetforum.

I have a dream!
Så vad har jag för visioner? hur ska jag styra mitt liv i rätt riktning för att nå dom? vilka målsättningar känns lämpliga  för det kommande året? för de närmaste månaderna?
Jag har förstås många tankar och idéer kring hur jag skulle önska att mitt liv såg ut. Vissa är ju totalt vansinniga och knappt fysiskt möjliga. Andra kanske går att uppnå, men har inte med träning och hälsa att göra. Så låt oss fokusera på det som faller inom ramen för den här bloggens innehåll. Here goes!

Min vision är att under resten av mitt liv få vara så frisk, sund och hälsosam som möjligt! Att i mesta möjliga mån få känna mig glad och tillfreds i sinnet, i en naturligt stark, smidig och vältrimmad kropp. Until death do me apart.

Eeh? En bra vision väl? 😉
Visst är det så, men samtidigt aningen vid och flummig, så låt oss sätta upp några mål.

 • Kosthållning efter 80/20 principen
  Det innebär att minst 80% av det jag stoppar i ansiktet ska vara nyttig mat av bra kvalitet, allt efter paleokokkonstens alla regler. Utöver det kan jag tänja på gränserna en del, utan att för den skull go totally bananas, som jag gjort förr. När det kommer till hälsa anser jag att kosten är den allra viktigaste faktorn, och därmed är även det här målet det viktigaste för mig. Hur håller jag reda på om jag följer principen? Till det har jag en smidig liten app till min iPhone. Där klickar jag i varje gång jag äter något olämpligt. There’s an app for everything!
 • Öka 30 % i styrka
  Jag vill förbättra mig i alla fysiska aspekter såsom explosivitet, snabbhet, smidighet, rörlighet, spänst m.m. Den viktigaste av dessa är ändå styrka, tätt följd av rörlighet, så jag kommer lägga fokuset där. Är 30 % en stor eller liten ökning sett på ett års tid? Oklart, men det känns definitivt som att det går att uppnå, och det är helt i rätt riktning, så det känns som ett bra mål. Jag kommer träna en hel del baslyft den kommande tiden, och min tanke är att mäta mina styrkeframsteg i en benövning, en lyftövning, en dragövning och en pressövning. Dessa blir knäböj, marklyft, pullup och push press.
 • Nå målvikt 85 kg
  Det innebär en viktökning om ca 10 kg på ett år. Mer än vad jag vägt någonsin tidigare, men definitivt inte omöjligt att uppnå. Men hur viktig är egentligen siffran? Inte särskilt, och mitt egentliga mål är att lägga på mig mer muskelvikt, en sisådär 5 – 10 kg eller tills det känns bra. Kanske är jag redan muskulös? Det känns onekligen märkligt då jag jobbar i krogdörren och det kommer fram någon ilsken gäst och anklagar mig för att vara en gymgorilla samtidigt som de gör ”släpp-TVn-gester” med armarna. Någonstans har jag dock svårt att tro att knappa 75 kg på 185 cm kropp kan se särskilt välvuxet ut.
  Hur som helst, tunga lyft och en rejäl mängd mat av bra kvalitet tar mig förhoppningsvis till målet.
 • Statisk Apnea i 5 minuter
  Fridykningen är också en del av min fysiska träning, eller en del av min avslappningsträning snarare, och här vill jag också ha någon målsättning att jobba mot. Än så länge är jag väldigt färsk på dykningen, och behöver främst jobba på så enkla saker som tryckutjämning. Dyker man utan tuber är dock förmågan att hålla andan också kritisk, av uppenbara skäl, så därför siktar jag mot att nå 5 minuter i andhållning under vatten innan årets slut. Utöver de rena fridykningsträningarna kommer jag träna på att hålla andan även på hemmaplan.

Om ett år kan jag se tillbaka på den här posten och känna mig stolt och nöjd över allt jag lyckats uppfylla! Alternativt får jag skämmas över att jag inte lyckats prestera någonting alls 😉
Har du satt upp några mål för det kommande året? Skriv gärna en kommentar.


Relaterade inlägg
1. Forma det liv du vill ha, om konsten att uppnå sina mål

Annonser
Categories: Personligt & Utvecklande | Etiketter: , | 2 kommentarer

Inläggsnavigering

2 thoughts on “Målsättning 2011

 1. Lars

  OK,
  mindre än två månader kvar. Hur går det?

  • Haha jag måste nog erkänna att jag inte kommer nå upp till något av målen, eller att jag ens siktat in mig särskilt mycket på dem. Jag har nästan kommit upp i 5 minuter andhållning på fridykningen 😉
   Men, målsättningar är helt klart viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: